Najvažnija sporedna stvar na svijetu

0

Nogomet nije samo za muškarce! Žene ga rado prate, pa zašto ga ne bi igrale?

Kako bi bile u dobroj kondiciji, žene se uglavnom opredeljuju za trčanje. Ali, da li ste pomislili koliko bi dobro bilo da utrošite podjednako vremena, dobijete bolje rezultate i još provedete vrijeme družeći se? Ukoliko se pitate kako, odgovor je jednostavan: Igrajte nogomet!

Za bolju formu postoji efikasniji način od trčanja. Vjerovali ili ne, nogomet  je ne samo zdraviji za organizam, već i za psihu, jer podstiče takmičarski duh i druženje, uz povećanje opšte snage.

Profesor Peter Krustrup sa Univerziteta u Kopenhagenu je napravio eksperiment u kome je učestvovalo 100 žena, koje se prethodno nisu bavile sportom. Nakon završetka dvogodišnjih studija, zaključak je sljedeći: nogometaši, tačnije nogometašice, napredovale su gotovo duplo više od žena koje su samo trčale.

Osim toga,nogometaši su pokazali pomak u izdržljivosti i potrošnji kiseonika, što je pokazatelj povećanja mišićne mase i kompeltne tjelesne kondicije. Takođe, motivacija je kod igrača nogometa jača, jer se ne radi samo o pukom održavanju linije, već i o opuštanju, zabavi i druženju.

Prije treninga ili same tekme zbog podizanja energije svakako se preporučuje konzumacija kave, naša preporuka je “jedna prava”  Cafe Brazil  https://www.facebook.com/brazilkava.ba/

Komentari
Podijeli

Comments are closed.