Na Kupreškom i Ravanjskom polju održan kamp za monitoring grabljivica

0

Drugi prekogranični kamp za studente biologije i istraživače organizovan je u vremenu od 30. avgusta do 3. septembra na Kupreškom i Ravanjskom polju.

Kamp je organizovalo Ornitološko društvo Naše ptice u saradnji sa Centrom za zaštitu i istraživanje ptica iz Crne Gore. Društvom za zaštitu prirode u Albaniji i Makedonskim ekološkim društvom. Kamp je organizovan  kao drugi dio projekta “Ptice bez granica” koji podržava Fond za zapadni Balkan (WBF), uspostavljen s ciljem poboljšanja saradnje zemalja zapadnog Balkana i ubrzavanja integracija u Europsku uniju.

Kampu je pisustvovalo15 predstavnika iz pet država: Crne Gore, Hrvatske, Albanije, Makedonije i Bosne i Hercegovine koji su bili smješteni na porodičnoj Farmi Smiljanić u Ravanjskom polju. Ljubazni domaćini potrudili su se da svim sudionicima boravak na ovoj prekrasnoj farmi ostane u nezaboravnpm sećanju. “Ovo mjesto je savršeno!”, “The food is unbelievable!”, samo su neki od komentara  gostiju iz partnerskih organizacija.

Zato i ne čudi što su sudionici bili veoma motivirani za rad, te su i rezultati kampa premašili očekivanja organizatora. Tokom pet dana zabilježeno je nešto više od 350 jedinki iz devet vrsta zakonom zaštićenih grabljivica, a jedna jedinka vetruške je i obilježena metalnim prstenom. Prilikom monitoringa Kupreškog polja na dva dužna kilometra srednjenaponskih dalekovoda zabilježen je 21 slučaj elektrokucije. Od strujnoga udara nastradalo je 12 grabljivica, ali i jedna crna roda, na našim prostorima rijetka i zaštićena vrsta.

Slijedeći kamp u okviru projekta “Ptice bez granica” bit će organizovan u Crnoj Gori, u okolini Podgorice, od 10. do 14. septembra ove godine.

Goran i Biljana Topić, Ornitološko društvo Naše ptice Sarajevo/Tomislavcity

Komentari
Podijeli

Comments are closed.