Muzika ostavlja trag na naše raspoloženje i rad mozga

0

Očigledno je da muzika utiče na nas htjeli mi to ili ne. Dobra muzika ima direktan uticaj na emocije i kao takva predstavlja odličan alat za prilagođavanje našim emocijama, ali i obrnuto.

Na najosnovnijem nivou, muzika obezbjeđuje stimulaciju. Ona podiže raspoloženje prije izlaska, popunjava vrijeme dok spremamo stan, pravi nam društvo kada putujemo, čitamo i surfamo po Internetu. Muzika nam može obezbjediti duboko, uzbudljivo emocionalno iskustvo, naročito kada sami stvaramo ili izvodimo muziku.

Muzika nam skreće pažnju sa neprijatnih misli koje lako mogu popuniti tišinu. Isto tako muzika koja se slaže se dubokim emocijama, može da oslobodi emocije i da ima funkciju pražnjenja i čišćenja.

Muzika je takođe snažno povezana sa bavljenjem sopstvenim unutrašnjim doživljajima, a to nam omogućava veći stepen razumijevanja naših emocija.

Muzika zaobilazi moždane centre upravnog dijela mozga, odgovornih za razum i inteligenciju i ulazi preko hipotalamusa, raskrsnice emocija i čulnih doživljaja. Istraživači opisuju: “Kad draž stigne do hipotalamusa, upravni dio mozga automatski je osvojen.”

Muzika povezuje sve emocionalne, duhovne i fizičke elemente univerzuma. Ona može mijenjati raspoloženje osobe. Utvrđeno je i da izaziva fizičke reakcije kod mnogih ljudi istovremeno, takođe ima sposobnost da ojača ili oslabi emocije. Muzika je organizovan zvuk, ali ta organizacija mora da sadrži elemente neočekivanog – inače je emocionalno prazna i robotizovana.

Svako je nekad u životu iskusio jake tjelesne doživljaje slušajući muziku. Žmarci niz kičmu, naježenost, suze, ”treperenje” u stomaku ili smijeh. To su samo neke od reakcija koje se javljaju kad nas muzika duboko dirne, ”uradi” ili ”razbije”. U slučaju muzike koja se najbolje uklapa u situaciju, pojedinac će vjerovatno imati najveću predispoziciju da na nju emocionalno reaguje.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.