Mr.sci.dr. Talović: Za šta služi MRI skeniranje i kada vam je potrebno?

0

Magnetna rezonanca (MRI) razvijena je 1980-ih godina i revolucionirala je liječenje pacijenata sa bolovima u donjem dijelu leđa.

Pripremio: mr.sci.dr. Anes Talović, specijalista medicine rada i sporta

MRI skeniranje općenito se smatra najboljom slikovnom studijom kičme koja pomaže u planiranju liječenja bolova u leđima.

Ljekari obično znaju šta traže na MRI skeniranju prije nego što se jedan od MRI skeniranja uradi. Skeniranje se najčešće koristi za predhirurško planiranje, kao što je dekompresija ili lumbalna spinalna fuzija.

MRI skenovi su iznimno osjetljivi na prikupljanje informacija o zdravlju diskova, kao i na prisutnost bilo kojeg tumora kičme ili lumbalne hernije diska (vidi sliku 1) koja zahvata korijene nerva i uzrokuje bolove u leđima.

Osim predhirurškog planiranja, MRI skenovi su također vrlo korisni za:

  • Isključiti infekciju ili tumor
  • Za pacijente koji su imali operaciju leđa, razlikovati ožiljno tkivo od recidiva hernije diska.
  • Prije izvođenja epiduralne injekcije kako bi se isključio rizik od ubrizgavanja steroida u tumor ili infekciju

MRI skeniranje nije najbolja dijagnostička studija za procjenu prijeloma. Kompjuterizovana tomografija (CT skeniranje) se obično radi kod pacijenata koji su pretrpjeli traumu (kao što je pad) ako se sumnja na prijelom.

MRI radi rotiranjem magneta oko pacijenta, koji mijenja razinu aktivnosti atoma vodika u tijelu. Kada se vodikovi atomi vrate natrag na svoju normalnu razinu aktivnosti, ispuštaju malu količinu zračenja koja se zatim pokupi na skeneru.

Razvijena slika MRI skeniranja pokazuje anatomiju razlikovanjem tkiva koje ima puno vode (kao što su masnoća, cerebrospinalna tekućina ili diskovi) i tkiva koja nemaju mnogo vode (kao što su kosti, hrskavice i korijeni nerava).

Komentari
Podijeli

Comments are closed.