Može li muzika uticati na okus vašeg piva?

0

Kao što ste se već vjerovatno i sami uvjerili, nekoliko čaša piva može potpuno preokrenuti način na koji percipirate muziku, odnosno muzika koju inače ne volite sada vam iz nekog razloga zvuči odlično.

Međutim, nedavna studija pokazala je kako vrijedi i obrnuto – vrsta muzike može uticati na okus Vaših nekoliko piva.

Istraživanje je proveo dr. Felipe Carvalho s Vrije Universiteta u Briselu i otkrio kako slušanje različitih tipova muzike može uticati na percepciju okusa i jačine piva koje pijete!

Studija je podijeljena na tri eksperimenta u kojima se od ispitanika tražilo da probaju i ocijene pivo dok su izloženi različitim “zvučnim stimulansima”, odnosno muzici. Međutim, nije im rečeno kako će u sva tri eksperimenta zapravo piti isto pivo! Zanimljivo, vrsta muzike doista je uticala na njihov okus – kada je svirala muzika koja podsjeća na crtane filmovi ispitanici su pivo ocijenili kao “slatko” dok je pivo bilo “gorko” kada je svirala muzika s naglašenim, dubokim basovima. U trećem eksperimentu ispitanici su slušali muziku po izboru (koja im se inače sviđa), a u toj situaciji ispijanje piva ocijenili su kao vrlo pozitivno iskustvo.

U svakom slučaju, ako vaše pivo ima pomalo gorak okus poslušajte nekoliko pjesama koje volite i pivo bi trebalo postati puno boljeg okusa!

 

Komentari
Podijeli

Comments are closed.