Movember: Važnost pregleda prostate i testisa u cilju prevencije oboljenja

0

Povodom “Movembera” odnosno obilježavanja mjeseca novembra kao mjeseca borbe protiv karcinoma testisa i karcinoma prostate i u cilju podizanja svijesti o ovim oboljenjima, pozivaju se svi muškarci da obave preglede prostate i testisa u cilju prevencije nastanka oboljenja.

Karcinom testisa najčešće se javlja kod muškaraca starosti između 20 i 40 godine, a od karcinoma prostate, jednog od najčešćih karcinoma u muškoj populaciji oboljeva starija populacija, starija od 65 godina, a u svijetu, kao i u BiH bilježi se sve veći broj oboljelih.

Šta tražiti

Ponekad muškarci sa rakom testisa ne dožive nikakve simptome. Kad ih osjete, najčešći simptom je bezbolna oteklina ili kvrga. Manje česti simptomi su promjena veličine ili oblika testisa, osjećaj težine u skrotumu ili oštar bol u donjem abdomenu, testisu ili skrotumu. Bradavice takođe mogu da se uvećaju i postanu osetljive.

Faktori rizika

Faktori koji mogu da utiču na podložnost muškaraca razvijanju raka testisa nažalost su ireverzibilni i za njih ne postoji prevencija: glavni su porodična ili lična historija raka testisa i rođenje sa jednim ili oba testisa koji se nisu spustili (kriptorhizam). Povreda testisa, nošenje uske odjeće, vrele kupke ili sportske povrede ne vezuju se za rak testisa.

Dijagnoza, lečenje i preživljavanje

Postavljanje dijagnoze raka testisa obično podrazumijeva i snimak i krvnu analizu. Prisustvo mase u ili na testisu može se utvrditi pregledom na ultrazvuku, dok se u krvnoj analizi traže različiti tumorski markeri (uključujući alfa-fetoprotein, ljudski korionski gonadotropin i laktat dehidrogenazu).

Drugi načini pregleda kao što su rendgenski snimak grudi i CT skenovi koriste se radi utvrđivanja faze (ili brzine širenja) raka, a faza potom određuje kakvo je liječenje neophodno primijeniti. Ako se rak pronađe samo u testisu, onda je odstranjivanja testisa (zvano orhidektomija) često jedina neophodna mjera liječenja. Ako se rak proširio dalje od testisa, na limfne čvorove ili organe (kao što su pluća, jetra ili mozak), onda će možda biti neophodna kemoterapija i/ili radioterapija. Odstranjivanje jednog testisa ne utiče na plodnost ili proizvodnju muških hormona, ali hemoterapija i radioterapija mogu privremeno ili trajno da smanje broj spermatozoida.

Da biste pregledali svoje testise u potrazi za nepravilnostima slijedite sljedeće korake:
  • Postarajte se da vam je skrotum topao i opušten (što će reći, odmah poslije tuširanja) tako da su testisi više spušteni.
  • Dlanom blago podignite skrotum. Obratite pažnju na veličinu i težinu testisa. Uobičajeno je da je jedan veći od drugog i da jedan više visi.
  • Nježno zakolutajte testis između palca i ostalih prstiju u potrazi za kvrgama u testisu ili na njegovoj površini. Testis bi trebalo da je čvrst, a njegova površina glatka.
  • Uz pomoć prstiju i palca ispipajte zadebljanje iza testisa, posebno tražeći bilo kakve otekline u ovoj oblasti. To je epididims, gusto namotana struktura koja spermu prebacuje iz testisa u penis.
  • Ponovite sve sa drugim testisom i epididimisom.
Komentari
Podijeli

Comments are closed.