Movember: Brini o sebi kao što brineš o svojoj bradi

0

Mjesec novembar se globalno obilježava kao mjesec muškog zdravlja, obično praćen simboličnim nazivom kampanje: “Movember”.

Tokom novembra se, različitim aktivnostima, nastoji široj javnosti ukazati na važnost očuvanja zdravlja muškaraca, gdje se u centar interesovanja stavljaju prevencija karcinoma prostate, testisa i važnost mentalnog zdravlja.

U novembru se, širom svijeta, muškarci motivišu da tokom cijelog mjeseca puštaju bradu i brkove, kako bi, uniformnim načinom, dali na značaju cjelokupnoj borbi.

Ove godine se globalnoj kampanji “Movember” pridružilo i Udruženje studenata medicine u BiH – BoHeMSA, Lokalni komitet Sarajevo, koji će realizacijom niza projektnih aktivnosti obilježiti ovaj pokret u našem gradu.

Studenti medicine će započeti djelovanje na ovom polju u British Pubu, gdje će se upriličiti event “Brini o sebi kao što brineš o svojoj bradi”, 22. novembra (četvrtak) sa početkom u 17h. Svi prisutni muškarci će biti u prilici razgovarati sa organizatorima projekta, a ujedno će i dobiti priliku da se fotografišu te na taj način ostvare pravo na učešće u foto natječaju najljepših i najzdravijih brada od kojih će jedna osvojiti glavnu nagradu koju je omogućila agencija Biss Tours- shopping tura za Graz za dvije osobe.

Osim na eventu u British pubu, slikanje će biti omogućeno i u salonu Gianni's barbershop koji je ujedno i jedan od partnera projekta.

Akcija je privukla pažnju javnosti i mnogih javnih ličnosti koje su podijelile promotivne postere i prepoznatljivu oznaku #pustije.

Aktivnosti pri kampanji “Movember” će se nastaviti i javnim akcijama širom Sarajeva, gdje će se članovi BoHeMSA-e družiti sa građanima i educirati ih o tekućoj temi.

Također, za studente Medicinskog fakulteta, organizovat će se i turnir u malom nogometu, sa posebnim osvrtom na doprinos zdravog života u prevenciji svih bolesti.

Ovim putem pozivamo sve građane da obilježe i isprate novembar na ovaj simboličan i zanimljiv način, kako bismo svaki naredni obilježavali boljom cjelokupnom zdravstvenom situacijom u našoj zajednici

Komentari
Podijeli

Comments are closed.