Mostar: Preko stotinu mladih takmičilo se u prvoj pomoći

0

Crveni križ Federacije BiH je u Mostaru organizovao 21. Federalno takmičenje iz pružanja prve pomoći koje je okupilo preko 300 učesnika i takmičara iz cijele Federacije BiH.

Na takmičenju su učestvovale pobjedničke ekipe iz kantona/županija a mladi su imali priliku pokazati svoje znanje, umijeće i tehnike iz prve pomoći na isceniranim nesrećama kao što su zalutali migranti u minskom polju, zemljotres, požar u stambenoj zgradi, pucnjava na svadbi, saobraćajni udes, te nesreća na izletu korisnika centra za osobe sa teškoćama u razvoju.

Za ove potrebe angažovan je tim za realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja koji je na originalan način prikazao scene i dao realan dojam.

Takmičenje je organizovano u okviru obilježavanja Nedjelje Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca sa ciljem da se provjeri stečeno znanje mladih iz ovog jako važnog programa, ali i podigne svijest građana o važnosti poznavanja osnovnih koraka u spašavanju nečijeg života.

Titule najboljih u kategoriji omladine ponijeli su mladi iz Kiseljaka, dok u kategoriji podmlatka mladi iz Sarajeva. Pobjedničke ekipe plasirale su se na Državno prvenstvo,a sa njima zajedno i mladi iz Orašja, Sarajeva, Tuzle i Bihaća. Pojednička ekipa iz Kiseljaka kao nagradu je dobila i učešće na Regionalnom takmičenju iz prve pomoći u Italiji.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.