“Moja kosa, tvoja kosa” – do sada izrađeno 18 perika

0

Znajući koliko je teško pacijentima/cama oboljelim od malignih oboljenja koja prouzrokuju gubitak kose, Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka pokrenulo je projekat “Moja kosa, tvoja kosa”.

Prvi segment projekta ima za cilj poboljšanje emocionalnog i psihičkog zdravlja hematoonkoloških pacijenata, te reintegraciju ranjivih skupina u porodicu, školu i širu zajednicu obezbjeđivanjem medicinskih perika. Perike iz radionice Udruženja dostupne su, potpuno besplatno, svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u svoju matičnu sredinu.

Kosa koju donirate treba da je čista, suha i umotana u papirni kuhinjski ubrus, te zapakovana u ziplock kesicu na kojoj će stajati ime i kontakt donatora/ke. Za dječije perike kosa mora biti nefarbana, netretirana i minimalno 30 cm dužine, a za potrebe obuke za vlasuljare/ke (što je također dio projekta „Moja kosa tvoja kosa“) primaju i kraću kosu, te može i farbana.
Tako upakovanu kosu možete poslati na adresu Udruženja, Betanija bb, 71000 Sarajevo.

Do sada su izradili i uručili 18 perika. Najmlađa korisnica ima 3 godine, a najstarija 18 godina.

U Bosni i Hercegovini od malignih bolesti godišnje oboli oko 60 djece različitih uzrasta. Procent izlječenja je oko 80 posto. Međutim, put do izlječenja je težak i bolan, a djeci, posebno djevojčicama, jedno od najtežih iskustava je gubitak kose.

Sam postupak nesebičnog davanja nečega svog drugoj osobi, da li to bilo davanje svog vremena ili čak dijela sebe, koji je pri tom mnogo potrebniji osobi kojoj dajete, ostavit će vas mnogo ispunjenijom i sretnijom osobom.
Ljudi treba da shvate da će ovaj svijet biti mnogo ljepše mjesto za življenje ukoliko budu radili na tome da svaki dan usreće bar jednu osobu.

“Hvala timu iz Frizerskog salona KS i divnoj Samiri na sudjelovanju u ovoj priči! Pokrenite i vi svoju priču!” – navode organizatori

Komentari
Podijeli

Comments are closed.