Mlada Sabina Vinković pobjednica na Evropskom takmičenju genetike

0

Pozitivna priča dolazi nam iz Mostara i od učenice Sabine Vinković koja pohađa Gimnaziju u Mostaru.

Sabina je svoj talenat iz genetike predstavila na uvaženoj manifestaciji u Milanu i na Evropskon takmičenju ponijela titulu najbolje.

Takmičenje iz oblasti genetike organizuje Evropsko društvo za humanu genetiku (ESHG).

Na Kongresu ESHG-a u Milanu njen rad je pohvaljen od strane velikog broja stručnjaka iz genetike, a Sabina je na prošlogodišnjem takmičenju dobila pohvalnu nagradu za svoj rad i na taj način prvi put u historiji ovog takmičenja dobila nagradu dva puta zaredom. 

Sabinin rad govorio je o genetskim testovima u sportu. U Sabininoj kategoriji ”DNA Day Essay contest” drugo i treće mjesto osvojili su učenici iz Turske. Evropsko društvo za ljudsku genetiku je oduševljeno što su studenti iz 19 evropskih zemalja na ovogodišnje takmičenje poslali 124 eseja. Čak 63 stručnjaka su odabrala tri pobjednika i sedam počasnih autora radova. Imena pobjednika i onih koji su dobili pohvalu su objavljena pred više od 3.500 međunarodnih naučnika i ljekara koji su učestvovali na Evropskoj humanitarnoj genetičkoj konferenciji u Milanu. Pobjednici su dobili diplome i novčane nagrade. 

Komentari
Podijeli

Comments are closed.