MESS: Izložba fotografija Ron Haviva 11. jula u Memorijalnom centru Potočari

0

Izložba fotografa Ron Haviva, “Shadow of Memory”, koja je u okviru kulturološkog programa Modul Memorije 30. marta svečano otvorena u Vijećnici, u petak 6. jula, bit će otvorena u Zavičajnom muzeju u Konjicu, povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

Izložbu će otvoriti umjetnički direktor Modula Memorije i direktor Festivala MESS, Nihad Kreševljaković.

U pitanju je kolekcija rijetko objavljenih ili nikada viđenih fotografija ovoga autora, ujedno i prijatelja Sarajeva te naše zemlje, iz perioda rata u Bosni i Hercegovini. Posjetitelji i posjetiteljke će imati priliku da vide fotografije koje su tematski podijeljene na sedam različith priča, zabilježenih u vrijeme agresije na BiH: “Sarajevo – 6. april”, “Bijeljina”, “Život u ratu”, “Logori”, “Ponovno ujedinjenje”, “Vojnici” i “Srebrenica”.

Ron Haviv je povodom otvaranja izložbe napisao zbog čega uopšte smatra bitnim baviti se onim što se dogodilo u Bosni i Hercegovini, ali i na koji način je to njega lično oblikovalo: Uvijek je važno da se ljudi prisjećaju svoje historije. Često s prolaskom vremena, sjećanja blijede: događaji postaju zaboravljeni, a lekcije ostaju nenaučene. Biti u stanju, na mali način, doprinijeti zapisu o onom što se desilo u Bosni zapravo je pokušaj osiguravanja toga da se svi mogu prisjetiti trenutaka iz prošlosti koji su stvorili našu sadašnjost.

Nakon Konjica, izložba će 11. jula biti otvorena i u Memorijalnom centru u  Potočarima, na godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici.
Aktivnosti J.U. MESS možete pratiti na web stranici www.mess.ba te na instagram profilu Festival MESS.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.