Merima Sarajlić: Njegovatelji zadovoljavaju osnovne životne potrebe osoba treće životne dobi

0

Svake godine 12. maja u svijetu se obilježava Međunarodni dan sestrinstva u spomen na rođendan Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva, koja je polovicom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih, te davne 1860. godine u Londonu otvorila prvu školu za medicinske sestre.

Uloga medicinske sestre i tehničara, ali i svakako njegovatelja je velika i čine sastavni dio zdravstvenog sistema, zaštite i unaprijeđenja zdravlja.

Crveni križ Tuzlanskog kantona kroz svoje projekte i programe u oblasti očuvanja zdravlja pojedinca i zajednice prepoznat je kao organizacija koja ima za cilj pružiti adekvatnu njegu i podršku onima kojima je zaista potrebna.

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva razgovarali smo sa Merimom Sarajlić, sekretarkom Crvenog križa Tuzlanskog kantona.

ZdraviPortal: Poznato nam je da Crveni križ Tuzlanskog kantona već dugi niz godina sprovodi edukaciju njegovatelja, možete li nam reći nešto više o tome?
  • Crveni križ Tuzlanskog kantona u posljednjih dvadeset i pet godina realizuje program Brige o starima čiji je osnovni cilj poboljšanje uslova života ugroženim starim osobama i razvijanje modela međugeneracijske solidarnosti. U okviru pomenutog programa, kroz rad sa korisnicima uvidjela se potreba za adekvatnom edukacijom volontera i drugih angažovanih osoba koje pružaju usluge brige i njege starim osobama u stanju potrebe.

Osobe treće životne dobi zahtijevaju specifične oblike njege tako da budući njegovatelji moraju dobiti neophodna znanja i vještine kako bi mogli da pruže kvalitetne usluge ovoj kategoriji korisnika.

Pružanje usluga starim osobama koje najčešće imaju nekoliko vrsta oboljenja fizičkog i psihičkog karaktera zahtijeva kvalitetnu edukaciju i praktičnu provjeru stečenih zanja i vještina. Vođeni tim spoznajama i potrebom za dodatnu edukaciju uz podršku Švicarskog Crvenog križa sada već davne 1995. godine kreirali smo program obuke za njegovatelje koji je u početku podrazumijevao dvoipomjesečnu obuku  da bi se tokom godina ukazala potreba za unapređenjem ovog vida edukacije i naš kurs za njegovatelje od 2013. godine traje šest mjeseci.

ZdraviPortal: Na koji način se sprovodi edukacija njegovatelja?
  • Program obuke za njegovatelje/njegovateljice radi se po modelu Švicarskog Crvenog križa, a Nastavni plan i program po kojem se izvodi obuka odobren je od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK  i spada u domenu neformalnog obrazovanja. Edukacija traje šest mjeseci, a polaznici tokom obuke kroz 260 časova teorije i vježbi,  te 240 časova praktične nastave stiču znanja i vještine za obavljanje poslova i radnih zadataka za zvanje njegovatelj čime po završetku obuke ukoliko uspješno polože završni ispit i dobiju certifikat, povećavaju svoje šanse na tržištu rada.
ZdraviPortal: Koja je uloga i značaj njegovatelja u društvu?
  • Njegovatelji zadovoljavaju osnovne životne potrebe osoba treće životne dobi. Pomažu im pri tome da bi doživjeli što dostojniju starost i uljepšali im dane provedene u kućnim uslovima ili ustanovama za osobe starije dobi. Imajući u vidu činjenicu da  je u našoj zemlji sve veći  broj građana starijih od 65 godina koji su ostali živjeti sami bez podrške svoje djece i koje djeca smještaju u ustanove za stare ili traže pomoć agencija i stručnih osoba koje će se brinuti o njihovim roditeljima i srodnicima, uloga njegovatelja je sve značajnija.
ZdraviPortal: Ko može i na koji način postati njegovatelj?
  • U Program osposobljavanja za obavljanje poslova njegovatelja starijih i nemoćnih lica može se upisati osoba koja ima završenu osnovnu školu, 18 godina starosti i da je zdravstveno sposobna za obavljanje poslova  njegovatelja. Pored toga, njegovatelj mora imati razvijen humani odnos prema bolesnoj i starijoj osobi, smisao za kulturno higijenske navike, razvijene vještine komuniciranja sa korisnikom i unutar tima i posjedovati odgovornost u radu.

Prijave za program osposobljavanja za njegovatelja se primaju putem telefona:035/318-630, e-maila:ckkanttz@bih.net.ba ili lično u prostorijama Crvenog križa TK koje se nalaze u ulici Borić 3 u Tuzli.

ZdraviPortal: Smatrate li da su njegovatelji dovoljno prepoznati od strane zajednice?
  • Kada govorimo o potrebi zajednice za njegovateljima, ona je nesumnjivo svakim danom sve veća. Međutim kada govorimo o značaju koji njegovatelji imaju za samu zajednicu, mišljenja sam da postoji mnogo prostora za poboljšanje i iskazivanje više poštovanja prema radu njegovatelja u zajednici.

ZdraviPortal: Svjesni činjenice da sve više mladih svoju budućnost traži u zemljama EU, upravo u ovoj profesiji, koja bi bila vaša poruka za mlade?
  • Naša namjera od samih početaka provođenja obuke bila je da njegovateljima pružimo kvalitetna znanja i vještine za pružanje usluga njege i brige za starije osobe i na taj način im damo mogućnost da budu konkurentni na tržištu rada u našoj zemlji. Poslednjih godina, potreba za educiranim njegovateljima je prisutna ne samo u našoj zemlji već i u zemljama Evrope tako da kvalitetni njegovatelji veoma lako dolaze do zaposlenja i van granica naše zemlje. Posao njegovatelja je veoma zahtjevan i odgovoran, ali pruža i osjećaj zadovoljstva,  empatije i ličnog razvoja za samog njegovatelja.  Bez obzira da li se odlučili biti njegovatelj u Bosni i Hercegovini ili Evropi, radeći posao njegovatelja ostvarićete lični razvoj i bićete zadovoljni sobom.

(ZdraviPortal)

Komentari
Podijeli

Comments are closed.