Međunarodni dan sestrinstva: Medicinske sestre i tehničari neizostavan segment zdravstvenog sistema

0

Svake godine medicinske sestre i tehničari cijelog svijeta obilježavaju 12. maj, u spomen na rođendan Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva, koja je polovicom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih, te davne 1860. godine u Londonu otvorila prvu školu za medicinske sestre.

Svake se godine na ovaj dan zdravstveni profesionalci i javnost osvrnu na rad i ulogu medicinske sestre i tehničara u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi, čija zdravstvena zaštita je nezamisliva bez medicinskih sestara i tehničara.

Medicinske sestre i tehničari svojim radom pružaju pomoć ranjivima, bespomoćnima, socijalno ugroženima. Svojom stalnom edukacijom, uz neposredni kontakt s pacijentima, postaju zagovornici prava pacijenata, naglašavajući neprihvatljivost socioekonomskih razlika. Neizostavna su profesionalna struktura u promicanju zdravlja, prevenciji bolesti, ranom screening-u i detekciji bolesti.

Medicinskim sestrama i tehničarima koji su ovo zanimanje odabrali za svoj životni poziv, upućujemo iskrene čestitke, uz zahvalu za svu humanost, požrtvovnost i brigu usmjerenu prema drugima.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.