Mango – paket zdravlja, osvježenja i vitamina

0

Mango je izuzetno zdravo voće, a iz tog razloga ga se isplati jesti svakog dana. Ovo voće je paket hranjivih sastojaka i vitamina, a možete ga dodati raznim obrocima.

Ne sadrži masti, holesterol, bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima, a sadrži vrlo malo kalorija.

Jača i štiti imunitet

Ako želite učiniti nešto za svoj imunitet, uključite mango u svakodnevnu prehranu. Mango je pun beta-karotena, a daleko najučinkovitija konverzija u vitamin A je upravo iz beta-karotena –  snažan antioksidant koji će štiti organizam od upala.

Sprječava rast stanica raka

Zbog visoke razine vitamina i antioksidanata, mango se pokazao odličan za prevenciju karcinoma. Učinkovit je u sprječavaju rasta stanica raka debelog crijeva i dojke te prostate.

Uklanja probavne tegobe

Bogat je dijetalnim vlaknima, zbog toga se preporučuje u slučaju usporene probave. Ovo voće sadrži i probavne enzime koji smiruju želudac i pomažu kod povećanog lučenja želučane kiseline.

Poboljšava rad mozga

Mango je pun vitamin B6, koji je odgovoran za funkcioniranje živčanog sustava i mozga. Vitamin B6 pomaže u formiranju nekoliko neurotransmitera u mozgu, odgovornih za zdrav i miran san te utiče na raspoloženje. Amino kiselina glutamin iz manga jača koncentraciju i poboljšava memoriju.

Pomaže kod anemije

Zbog visokog udjela željeza, mango se preporučuje svima koji pate od anemije, a posebno trudnicama i ženama u menopauzi. Trudnice, kojima su ljekari propisali dodatke prehrani sa željezom mogu dio svojih potreba za ovim elementom zadovoljiti jedući ukusni mango.

Drži holesterol pod kontrolom

Mango sadrži puno vitamina C, pektina i vlakana koji održavaju razinu holesterola u tijelu pod kontrolom. Svjež mango je odličan izvor kalija koji je prijeko potreban za očuvanje zdravlja srca te kontrolu krvnog pritiska.

Zdrav i za oči

Mango sadrži velike količine vitamina A – jedna šoljica manga zadovoljava skoro 25 % od preporučene doze dnevnog unosa ovog vitamina. Vitamin A je ključan u prevenciji mnogih oboljenja vezanih uz oči i vid. Nužan je za prevenciju noćnog sljepila.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.