Maltezeri – pasmina sa dugom historijom odlična je za držanje u stanu

0

Maltezer je jedna od najpopularnijih patuljastih pasmina. To može zahvaliti bogatoj historiji, općem izgledu, veličini i karakteru. Za sve vas koji razmišljate o maltezeru kao budućem ljubimcu pripremili smo kratak vodič kroz pasminu.

Maltezer kroz historiju

Iako se u literaturi kao zemlja porijekla najčešće navodi Malta po kojoj je pasmina navodno dobila ime, pravo porijeklo maltezera još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno. Naime, pretke današnjih maltezera povezuju i sa Italijom, otokom Mljetom, a ima i onih koji ipak smatraju da potiču iz Azije odakle su s trgovcima došli na područje Mediterana.

Zapisi govore da su se maltezeri u lukama koristili za lov na miševe i štakore, dok ih ipak s druge strane brojna slikarska i književna djela prikazuju kao pse koji su se često viđali u društvu plemića i plemkinja.

Opis pasmine

Maltezeri su psi prosječne visine (ovisno o spolu) 20 do 25 centimetara, kompaktne građe tijela težine koja se kreće od tri do četiri kilograma. Na glavi se ističu oči i nos crne boje, dok su noge kratke s okruglim šapama. Tijelo maltezera prekriveno je gustom bijelom dlakom.

Maltezer kao kućni ljubimac

Razmišljate li o maltezeru kao budućem ljubimcu morate znati kako je održavanje njihove dlake zahtjevno. Barem u početku dok se ne uđe u rutinu. Ne želite li da se dlaka zapetlja i bude puna čvorova istu ćete morati češljati svaki dan, a čak i tada je moguće zapetljavanje.

Budući da će se tokom života često sretati s četkama, češljevima, sušilima za kosu i sličnim uređajima od malena ga je potrebno na to privikavati. Izbjeći ćete tako da uređivanje za vašeg ljubimca bude stresno iskustvo.

Kao vlasnik maltezera vjerojatno ćete se sresti s problemom “suza” odnosno iscjetkom iz očiju koji će s vremenom (ako se redovno ne čiste) na dlaci ispod očiju ostavljati smeđe tragove. No, nehigijena očiju može dovesti i do puno ozbiljnijih problema tako da je oči odnosno dlaku oko njih potrebno redovno čistiti.

Maltezeri i djeca

Kao i kod svakog drugog psa izuzetno je važna što ranija socijalizacija. Djecu od malena učite da je pas prijatelj za igru, a ne dječja igračka. Uglavnom maltezeri i djeca se super slažu, ali dijete i psa nikad ne ostavljajte same.

Ovo je definitivno zdrava pasmina za koju se preporučuje držati u stanu. Ako se o njoj brinete na odgovarajući način prosječno živi 12 do 14 godina, ali vrlo često dožive i više od prosjeka.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.