Labrador – idealan prijatelj djece, odličan plivač i član porodice

0

Labrador je jedna od rijetkih pasmina koju i ljudi lako prepoznaju. Pas srednje veličine, preklopljenih ušiju, kratke ali guste dlake sa pod-dlakom, specifičnog tzv. vidrastog repa, a krase ga i pojačane kožice među prstima.

Labrador retriver je sav građom prilagođen svome izvornom zadatku, a to je plivanje. Javlja se u tri boje – žutoj, crnoj i čokoladnoj, a porijeklo vuče s kanadskog otoka Newfoundland gdje su lokalni ribari uzgojili poseban soj pasa za pomoć u ribolovu i plovidbi nazvan pas Svetog Ivana i ti su psi, ispočetka posve crni, zapravo uveliko nalikovali savremenim labradorima.

Labradori su privrženi i mirni psi. Jako su inteligentni, odani i živahni. Obožavaju se igrati, kao i plivati. Odlično se slažu s djecom. Žude za pažnjom i potreban im je osjećaj pripadnosti porodice. Prijateljske su prirode, nikada sa znacima agresivnosti ili jasne plašljivosti.

Odlične naravi i inteligencije

Zbog svog iznimno dobrog njuha, ovi se psi često koriste za lov, policijske potrebe (droga), a zbog mirne naravi služe kao vodiči slijepim osobama. Obožavaju se igrati i brzo uče, što im je u odabiru “zanimanja” veliki plus. Iako izvana izgledaju snažno i opasno, jako su željni igre. Osnovni razlog labradora kao kućnog ljubimca leži u njegovom karakteru: dobroćudan, prijateljski raspoložen, odan i potpuno pouzdan sa djecom, ali ne i toliko miran da se ne bi branio onda kada je na to primoran.

 

Komentari
Podijeli

Comments are closed.