KULT: Završen treći modul Obuke za stručne saradnike/ce za rad s mladima

0

Institut za razvoj mladih Kult o okviru Obuke za stručne saradnike/ce za rad s mladima okuplja lidere/ce mladih koji rade sa mladima i za mlade, a pohađajući obuku ovih dana su završili treći modul obuke.

Kroz treći modul govorilo se o socijalnim kompetencijama u radu s mladima, kao i legislativama i Zakonima o mladima u Federaciji BiH, Republici Srpskoj, te Brčko Distriktu BiH.

U prostorijama Obrazovno–razonodnog centra za mlade Spajalica u Ilidži, polaznici/e iz 13 zajednica iz Bosne i Hercegovine učili su o socijalnim kompetencijama koje su im, kao omladinskim radnicima/ama, neophodne kako bi adekvatno prepoznali, shvatili i odgovorili na probleme i potrebe mladih osoba sa kojima rade.

Interaktivni rad i razmjena iskustava polaznicima/ama približila je teme građanskog aktivizma, volontiranja i legislativa o mladima koje postoje u Bosni i Hercegovini..

„Ovaj modul, ali i cjelokupno znanje koje sam stekao tokom obuke će mi definitivno koristiti u budućem radu. Toplo preporučujem ovu obuku mladim ljudima koji žele biti promjene koje u svojoj državi žele vidjeti. Definitivno najbolje iskustvo koje sam, pored visokoškolskog obrazovanja, mogao sebi priuštiti.“, izjavio je Mateo Vukoja iz Udruge mladih „Korak“ iz Kiseljaka.

Obuka za stručne saradnike/ca za rad s mladima sastoji se iz četiri dijela, praktičnog rada i testiranja. Teme koje se obrađuju tokom obuke su: rad s mladima, komunikacija s mladima, socijalne kompetencije i organizacijske vještine u radu sa mladima.

Stručni saradnici/e za rad s mladima (poznatiji kao omladinski radnici/e) predstavljaju osobe koje rade u omladinskim centrima, omladinskim klubovima, omladinskim organizacijama, organizacijama koje rade s mladima ili javnim ustanovama koje podržavaju razvoj mladih ljudi.

Uloga stručnog saradnika/ce je da podržava profesionalni, lični i obrazovni razvoj mlade osobe. Radeći s mladima na različitim idejama i inicijativama, stručni saradnici/e za rad s mladima rade i na razvoju zajednica u kojima djeluju.

Izvor: mladi.org

Komentari
Podijeli

Comments are closed.