Koraci prevencije i simptomi hepatitisa

0

Svaki čovjek tokom života može doći u kontakt sa virusom, ali ne mora biti inficiran. To znači da imuni (odbrambeni) sistem organizma može da se izbori sa virusom i eliminiše ga. Kod infekcije hepatitis B virusom u oko 90 % slučajeva dolazi do samoizlječenja akutne infekcije. Najveći broj zaraženih HBV – om oporavi se od infekcije da i ne primjeti nikakve simptome bolesti.

Glavni put prenosa hepatitis B infekcije je:
  • sa zaražene majke na dijete u toku poroda
  • putem krvi i krvnih derivata
  • seksualni kontakt sa zaraženom osobom
  • transplantacijom tkiva i organa

Infekcija putem krvi se najčešće dešava kod intravenskih ovisnika opojnih droga koji koriste zajedničke igle i šprice. Virusi hepatitisa B se ne prenose svakodnevnim društvenim kontaktima kao što su rukovanje, poljupci, kihanje i kašljanje i sl.

HBV je također prisutan u pljuvački, sjemenoj tečnosti i vaginalnom sekretu, a u znatno manjoj koncentraciji u suzama, znoju i urinu zaražene osobe. Kod 20% zaraženih osoba ne može se utvrditi kako je došlo do infekcije. Zbog toga je važno da se svi ljudi testiraju svakih  6 mjeseci na virus hepatitisa  B i C  što je danas dostupno u svakom gradu u Bosni i Hercegovini.

Osnovni put širenja hepatitisa C je kada krv inficirane osobe uđe u tijelo druge osobe, npr. ubod na kontaminiranu iglu, transfuzijom krvi, transplantacijom organa, sa hepatitis C pozitivne majke na novorođeno dijete. Ova bolest je vrlo česta među intravenskim ovisnicima koji koriste tuđi pribor za ubrizgavanje droge.

U povećanom riziku su i osobe na hemodijalizi, te zdravstveni radnici koji su često u kontaktu s krvlju. Znatno rjeđi je prijenos spolnim putem. Hepatitis C se ne prenosi majčinim mlijekom, uobičajenim socijalnim kontaktom, druženjem, grljenjem, rukovanjem, poljupcem, hranom, vodom… U svijetu, najčešći načini prijenosa su među intravenskim ovisnicima i nesigurnim postupcima u zdravstvenim ustanovama. U nekim razvijenim zemljama u porastu je prijenos među muškarcima koji imaju spolne odnose s drugim muškarcima, a zaraženi su HIV-om. Naime, osoba zaražena HIV-om lakše se zarazi hepatitisom C.

Koji su simptomi hepatitisa C?

Inkubacija ili vrijeme od zaražavanja do pojave prvih simptoma bolesti hepatitisa C iznosi od 2 sedmice do 6 mjeseci. Međutim, čak 80% zaraženih nema nikakvih simptoma. Ukoliko se pojave simptomi oni uključuju umor, oslabljeni apetit, svrbež, mučninu, povraćanje, bol ispod desnog rebarnog luka, tamni urin (boja crnog piva) i svijetla (siva) stolica. Žutilo kože i bjeloočnice ima 10% oboljelih.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.