Koliko je kondom učinkovit i siguran?

0

Većina osoba koje koriste kondome su obično one koje imaju rizičan seksualni odnos, što znači da često mijenjaju partnere, eksperimentišu sa oba spola ili u slučajevima gdje postoji opasnost od više zaraženih osoba.

Oni koji ne koriste kondome su najvjerovatnije u monogamnim odnosima. Ako se uporede činjenice odnosa sa upotrebom kondoma i postotak spolno prenosivih bolesti, to može dovesti do rezultata koji prikazuje kondome kao manje učinkovitijima nego što to stvarno jesu.

Do nedavno je bilo malo dokaza o tome koliko dobro kondom štiti od spolno prenosivih bolesti. Neki tvrde da kondomi ne štite dovoljno. Ali u zadnje vrijeme, važni novi dokazi pokazuju da korištenje kondom može smanjiti rizik od bolesti – ne samo od HIV-a/AIDS-a, već i mnogi drugih.

Neka istraživanja koja su sprovedena utvrdila su da žene čiji partneri koriste kondome u pola smanjuju rizik od HPV-a. U slučaju HIV-a/AIDS-a, dosljedno i pažljivo korištenje kondoma može smanjiti rizik od zaraze za 90%.

Kad su istraživači iz Nacionalnog centra za prevenciju hroničnih bolesti  u SAD-u pregledali rezultate od 45 studija koje se odnose na gonoreju i klamidiju, došli su do čvrstih dokaza da kondomi također smanjuju rizik od ove dvije bolesti.

Česte diskusije vode se i oko oralnog seksa. Iako na ovaj način osoba ne može zatrudniti, još uvijek se može zaraziti spolno prenosivom bolešću kao što su gonoreja, herpes ili klamidija, tako da nije rijetkost da se i za ovaj vid seksualnog odnosa koristi kondom. Kako biste uljepšali ovaj čin možete koristiti kondome sa okusom. Ovakvi kondomi pospješiti će odnos, a ujedno i napraviti zaštitu i prevenirati prenos neke bolesti.
Ako imate herpes simplex, ne upuštajte se u oralni odnos jer je to oblik herpesa koji se može prenijeti na drugoga.

Bilo kako bilo svako istraživanje pokazalo je da kondomi ne nude 100% zaštitu, ali sigurno mogu smanjiti rizik.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.