Koji su najbolji položaji za spavanje?

0

Iako vam se možda ne čini tako, položaj u kojem spavate značajno utiče na zdravlje. Dokazano je da su neki položaji zdraviji od drugih, ali i da postoje položaji koje bi trebalo da izbjegavate.

Više od trećine života provodimo u spavanju. Odmor i cjelokupno zdravlje organizma zavise od toga u kom položaju spavamo i šta radimo prije nego što se ušuškamo u krevet.

Problemi sa hrkanjem

Izbjegavajte spavanje na stomaku, jer u ovom položaju tkivo grla i jezik padaju unazad i dužavaju disajne organe. Oprezno izaberite jastuk. Previše mekani mogu da izazovu da vam glava utone unazad, zbog čega je dobro da koristite bar još jedan jastuk. Spavanje sa strane je dobro, jer vam je glava u prirodnom položaju i ništa ne ometa disajne organe.

Problemi sa hrkanjem

Problemi sa hrkanjem

Bol u leđima

Ako vas bole leđa, održavanje pravilne kičme je vrlo važno. Ako imate stari dušek, vrijeme je da nabavite novi. Spavanje na leđima je najbolja pozicija za vas. Postavite jastuk ispod koljena, povratite pravilan položaj kičme i smanjite napetost u tetivama. Dodajte i mali umotan peškir ispod donjeg dijela leđa kao dodatnu podršku.

Bol u leđima

Bol u leđima

Ako volite da spavate na stomaku, postavite jastuk ispod stomaka i karlice. Ako volite da spavate sa strane, najbolje je da budete u fetalnom položaju. Blago povucite noge ka grudima, sa prirodno zaobljenim leđima.

Bolovi u ramenima

Ako vas bole ramena kada se probudite, izbjegavajte spavanje sa strane. Takođe izbjegavajte spavanje na stomaku jer izaziva asimetričnost ramena. Najbolji položaj je na leđima. Stavite jastuk (najbolje ortopedski) ispod glave. Uzmite još jedan jastuk i zagrlite ga na stomaku.

Bolovi u ramenima

Bolovi u ramenima

Na ovaj način će vam ramena biti u pravilnom položaju. Ako ne volite da spavate na leđima, spavajte sa strane ali ne na bolnoj strani. Povucite noge blago ka gore i postavite jastuk između koljena. Izbegavajte da stavljate ruku ispod glave.

Bol u vratu

Kao i bol u leđima, vratu takođe treba podrška. Spavanje na leđima sa jastukom ispod glave i obje ruke je najbolja opcija za vas. Oprezno birajte jastuke, najbolje da budu ortopedski. Ako volite da spavate sa strane, pobrinite se da vam jastuk nije previše visok.

Bolovi u vratu

Bolovi u vratu

Idealna visina treba da bude u visini vaših ramena, jer potpomaže pravilnom položaju vrata. Ako volite da spavate na stomaku, uzmite najtanji jastuk koji imate. Spavanje na jednoj strani cijelo veče loše utiče na vrat.

 

Komentari
Podijeli

Comments are closed.