Koje su normalne vrijednosti šećera u krvi i kada se treba zabrinuti?

0

Kako bi organizam mogao pravilno funkcionisati i kako biste izbjegli ozbiljne bolesti i poremećaj zdravstvenog stanja jako je važno i da održavate normalne vrednosti šećera u krvi.

Šećer u krvi – glukoza se stvara od hrane koju uzimamo u obliku različitih vrsta ugljikohidrata, bjelančevina i masti. Glavni potrošač glukoze u krvi je mozak (2/3 glukoze), dok se ostala glukoza pohranjuje kao rezerva energije u druga tkiva u obliku glikogena ( jetra i mišićno tkivo). Glukoza je potrebna za mišićni rad i za sve procese u organizmu, uključujući i rad mozga, pa je tako i najznačajniji izvor energije.

Ukoliko beta ćelije pankreasa ne mogu stvoriti dovoljno insulina, u tom slučaju glukoza ne može ući u ćelije i biti iskorištena već se nakuplja u krvi, gdje i mjerimo povišenje njenog nivoa.  Hiperglikemija predstavlja stanje povišenog nivoa šećera u krvi i takvo stanje nije bolno, ali je vrlo opasno, naročito ako traje danima ili godinama.

Normalne vrijednosti šećera u krvi su od 3,5 do 6,1 mmol/l  

Pad glukoze u krvi se manifestuje kao hipoglikemija i karakteriše je mišićna slabost, nedostatak koordinacije i konfuznost.  Dalji pad glukoze u krvi (približno 2,5 mmol/L) dovodi do hipoglikemijske kome.

Kako se određuje šećerna bolest

Šećerna bolest se potvrđuje na osnovu povišene vrijednosti glukoze u krvi, najčešće natašte ( vađenje krvi – iz pune kapilarne krvi uzete iz prsta, ako su vrijednosti veće od 6.7 mmol/L) ili u bilo koje doba dana (iz pune kapilarne krvi uzete iz prsta, ako su vrijednosti veće od 11.1 mmol/L). Nužno je da se povišene vrijednosti dokažu u najmanje dva nezavisna određivanja. Klinička slika, određivanje glukoze i acetona u mokraći dodatni su pokazatelji dijagnostike.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.