Kod lješnika je sve ljekovito – kora, lišće, cvijetne rese i plod

0

Jezgro lješnika je bogato dragocjenim sastojcima, ulja ima čak 70 %, a u većim količinama prisutne su bjelančevine, ugljeni hidrati, šećer, mineralne materije, vitamin E, B- sitosterol, celuloza…

Lješnik sadrži i vitamine B grupe, posebno B1 i B6, koji su važni za mišićnu masu i energiju, rad mozga i nervni sistem. Ako se unose u dovoljnoj količini, sprečavaju depresiju, pa se zato lješnik naročito preporučuje trudnicama da bi je izbjegle poslije porođaja, kada se češće javlja.

Vitamin A iz ploda povoljno djeluje na kožu i kosu, zube i imunitet, jača i unutrašnje organe. Vitamin E takođe je značajan za vitalnost kože, povoljno utiče na krvne sudove, čuva srce. Vitamini K i F podstiču metabolizam, rast kose i pomažu koži da bude zdrava.

Lješnik je jak antioksidans jer sadrži fenolna jedinjenja, u svježim cvijetnim resama i lišću nalaze se ogromne količine vitamina C, a u kori i lišću dragocjeni katehinski tanini. Cvijetne rese, kora i lišće se koriste u prevenciji i liječenju žutice, upale pluća i niskog pritiska.

Folna je kiselina neophodna za trudnice, jer njen manjak u trudnoći dovodi do spontanih pobačaja i deformiteta novorođenčadi.

Proteini su takođe sastavni dio ove namirnice. Nalazimo ih u količini od 15 grama na 100 grama lješnika, što je oko 30 % dnevne preporučene količine za prosječnu osobu.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.