Kako su nastali kupaći kostimi?

0

Historija kupaćih kostima započinje još u antičkoj Grčkoj i Rimu. U tim civilizacijama, javno kupanje je bilo uobičajena i vrlo popularna navika.

Dok su se žene u Grčkoj kupale gole, Rimljanke su nosile kupaće kostime slične današnjim jednodijelnim kupaćim kostimima. Padom Rimskog carstva i kupanje je izašlo iz mode, pa su kupaći kostimi zaboravljeni.

U srednjovjekovnoj Europi muškarci i žene su se rijetko kupali. Odlazak na rijeku ili more ne samo da je bio moralno osuđivan, nego također je kupanje smatrano nezdravim. Sve u svemu, odijela za kupanje ponovno su predstavljena krajem 18. i početkom 19. stoljeća kada se kupanje vraća u spa resorima koji su se proširili u svim priobalnim gradovima Europe.  

U konzervativnoj viktorijanskoj Europi kupaći kostimi otkrivali su vrlo malo kože, i više su nalikovali haljinama ili modernim odijelima, nego kupaćim kostimima kakve percipiramo danas. Bili su napravljeni i od težih materijala, uglavnom vune, kako bi se izbjegla prilijepljenost uz tijelo kada su mokri. Historija modernih kupaćih kostima započinje dvadesetih godina 20.st. Moda kupaćih kostima kreirana je u Americi. Tada su kupaći kostimi za žene i muškarce bili gotovo identični po svome obliku, a prekrivali su i dalje najveći dio tijela.

Godina 1920. smatra se početkom moderne historije kupaćih kostima. Oslobođene teških suknji, mlade žene početkom 20.st. počele su odlaziti na plaže u odijelima od jerseya. Žene koje nisu bile zadovoljne svojom figurom, tajice (u tadašnje vrijeme smatrane kupaćim kostimom) pokrivale su šalovima ili suknjicama. Kupaći kostim se dakle, sastojao od tajica do gležnja ili ispod koljena, suknje i uske majice dugih rukava.

1951. godine žene su započele nositi kupaće kostime koji su bili gotovo identični današnjim kupaćim kostimima, s tom razlikom da su donji dijelovi bili više nalik uskim boksericama, nego slipericama.

Nastanak dvodijelnog kupaćeg kostima

Od 1960.godine dizajneri su ponudili mnoštvo kupaćih kostima, međutim u svojoj biti kupaći kostim se nije značajno izmijenio. Od 1964. kada se pojavio i prvi toples (monokini) javnost više ništa nije moglo šokirati, tek su se oni nešto konzervativniji zgražali nad toliko pokazanog tijela. Današnji kupaći kostimi najviše se razlikuju u bojama i kvaliteti materijala, dok su razlike u obliku neznatne.

 

Komentari
Podijeli

Comments are closed.