Kako se pravilno koristi muški, a kako ženski kondom?

0

Osim zaštite od neželjene trudnoće, veliku ulogu ima i u sprječavanju širenja spolno prenosivih bolesti.

Danas su dostupni gotovo svugdje, u raznim veličinama, bojama, mirisima i okusima, a može se birati čak i materijal od kojeg su proizvedeni.

Prema statistici, 70% kupaca kondoma su muškarci, dok je prosječan korisnik kondoma star između 18 i 24 godina.

Ispravna upotreba kondoma je jednostavna. Kondome uvijek nosite u njihovom pakovanju radije nego u novčaniku ili torbi, jer bi se u protivnom mogli oštetiti. Pročitajte upute za upotrebu i provjerite rok isteka valjanosti.

Kako se pravilno stavlja i koristi muški kondom

Otvorite paketić na nazubljenom kraju. Pazite na oštre nokte, zube ili oštre predmete kao što su nakit i tjelesni piercing – njima biste mogli oštetiti kondom.

Provjerite je li kondom namotan izvana, u protivnom će biti izvrnut na pogrešnu stranu. Ako niste sigurni, lagano puhnite u kondom i on će se lagano odmotati, pa ćete lakše uočiti je li okrenut na pravu stranu.

Prije svega, stavite ga tek kada vam je penis u erekciji i prije nego što počnete da vodite ljubav, zato što tečnost koja izlazi iz penisa u ranim fazama erekcije može da sadrži spermu i organizme koji mogu da prouzrokuju seksualno prenosive bolesti.

Prije nego što ga odvijete, stisnite zatvoreni kraj kondoma kako biste istisnuli vazduh, a zatim ga postavite na penis pazeći da navoj bude sa spoljašnje strane. I dalje stiskajući vrh kondoma lagano ga odvijte cijelom dužinom niz penis sve do korijena.

Pazite da kondom u toku seksualnog odnosa ostane na svom mjestu – ako se zarola nagore, smjesta ga vratite na mjesto. Ako spadne, odmah prekinite odnos i stavite novi.

Poslije ejakulacije, izvadite penis i kondom dok je penis još u erekciji, držeći kondom pri dnu kako ne bi spao.

Nemojte ponovo koristiti isti kondom i nemojte ga bacati u WC šolju – umotajte ga u papirnu maramicu i bacite u kantu za otpatke.

Postavljanje ženskog kondoma

Femidom ili ženski kondom je vid kontracepcije koji se, umjesto na penis, umeće u vaginu. Napravljen je od lateksa ili poliuretana, baš kao i kondomi namijenjeni muškarcima samo što su veći i imaju dva obruča, unutrašnji koji je manji i ide direktno u vaginu i vanjski, koji prekriva dio vagine i na taj način dodatno štiti.

Manji obruč ide direktno u rodnicu i spriječava dublje upadanje kondoma dok veći, ostaje vani. Femidom treba da stoji ravno i pravilno unutar vagine prije prvog kontakta sa penisom, nakon čega penetriranje postaje normalno, kao i sa klasičnim, “muškim” kondomom. Prilikom vađenja, vanjski prsten se zavrne i izvuče van.

Može da se umetne u vaginu i do osam sati prije odnosa, a zbog materijala od kojeg je izrađen ne izaziva bilo kakvu vrstu alergijske reakcije. Ženski kondom ima smanjen postotak zaštite u slučajevima ako se ne umetne dobro, ali ako se pravilno koristi štiti od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti u 95% slučajeva.

Nikada ne treba koristiti muški i ženski kondom u isto vrijeme.

(Zdravi Portal)

Komentari
Podijeli

Comments are closed.