Kako njegovati sobno cvijeće u zimskom periodu

0

Sa dolaskom zime mjenja se i naš životni prostor. Da bi zaštitili sobno cvijeće od jakih izvora toplote i vazdušnih promjena donosimo vam par korisnih savjeta.

Njega cvijeća prvenstveno zavisi od vrste, ali i uvjeta u kojima držite vašu biljku. Prije svega, istražite koje su to vrste koje držite u vašem domu. Često je to činjenica koju zanemarujemo pa svo cvijeće tretiramo na isti način. 

Biljke jako teško podnose promjene temperature, ali i stalno fizičko pomjeranje. Iz tog razloga je jako važno da kada unosite novu biljku u vaš dom, unaprijed odredite dobru poziciju sa koje biljku nećete micati tokom cijele godine. Sve ovo utiče na rast biljke, zato one sa raznim promjenama prostora mogu početi da venu i gube lišće. Kako bi vaše biljke prezimile u vašem enterijeru neophodno je obezbjediti im osnovne uslove.

Idealna temperatura za sobno bilje je između 15 i 20 stepeni. Međutim, neke vrste poput Oleandera ili Hrizantema vole dosta niže temperature pa će im goditi čak i 4 stepena. Takve, otpornije biljke možete smjestiti u hladnijem hodniku ili ostavi. 

Ukoliko ste ljubitelj kaktusnih biljaka onda znate da oni ne zahtjevaju mnogo. Kaktuse uvijek treba čuvati u svijetloj prostoriji, pored prozora, a njima neće smetati ni blizina izvora toplote. Ukoliko živite u stanu sa centralnim grijanjem, kaktusne biljke su idealne za vaš interijer. 

Da bi vaše biljke rasle, redovno uklanjajte suhe listove i oronule izdanke

Razlog zbog kojeg biljke najviše pate zimi jeste vlažnost vazduha. Grijanje zimi biljkama ne odgovara jer većini vrsta odgovara 40, a nekim vrstama i veći procenat vlažnosti. Obzirom na to da nemamo svi uvjete da držimo biljke na idealnim mjestima u stanu, možemo se poslužiti trikovima.

Uz izvor toplote stavite jednu posudu sa vodom ili ovlaživač zraka  kako bi biljkama obezbjedili potrebnu količinu vlažnosti vazduha. One biljke koje ne cvijetaju u toku zime ne trebaju toliko zaljevanja, dok one sa cvijetom obavezno dva puta sedmično zaljevajte. Neke vrste, poput Ciklame, zaljevaju se svaki drugi dan. Upamtite, voda kojom zaljevate cvijeće mora biti na sobnoj temperaturi i stajaća.

Ne zaboravite čistiti prašinu sa cvijeća. Koristite suhu krpicu i laganim pokretima skidajte prašinu. Krpu možete pokvasiti ukoliko se radi o izdržljivim biljkama koje vole vodu.

Povremeno možete “istuširati” vaše biljke, to će im prijati tokom zimskih dana, pogotovo ako u domu imate Paprat ili Benjamina. Afričke ljubičice koje su česte u našim domovima ne vole da se rose pa njih redovno zaljevajte i držite dalje od izvora toplote. 

Komentari
Podijeli

Comments are closed.