Kako naučiti papagaja da govori?

0

Papagaji spadaju među najpopularnije kućne ljubimce, a svoju popularnost među ljubiteljima životinja mogu zahvaliti svom neobičnom talentu – sposobnosti imitiranja ljudskog govora.

Određene studije su pokazale da su papagaji inteligentne brbljavice jer ne samo da imitiraju, već da se njihov ‘ljudski govor’ može uporediti sa govorom djeteta od četiri godine.

Ukoliko želite naučiti vašeg papagaja da govori evo nekoliko savjeta:

  1. Osnovni preduvjet da bi papagaj mogao krenuti u govorničku školu jest da je zdrav. Njegovo zdravlje zato neka vam bude na prvom mjestu, a osigurat ćete ga zdravom prehranom i svakodnevnim puštanjem da protegne krila izvan svog kaveza, koji podrazumijeva se mora bit čist.
  2. Generalno pravilo koje vrijedi za sve životinje koje nešto želite naučiti je da s treningom krenete od najmlađe dobi. Što je životinja mlađa lakše će savladati ono što ju želite naučiti.
  3. Pitanje koje vlasnike muči jest koje doba dana je najbolje za učenje? S papagajem treba pričati cijeli dan jer one su društvene životinje. Isto pravilo vrijedi za ‘tečaj govora’, ali bez forsiranja. Znači malo učenja ujutro,malo popodne i malo navečer. Da li će se nastava održavati u kavezu ili izvan njega svejedno je, ali kao i u svakoj školi dok se uči u učionici treba biti mir i tišina.
  4. Vlasnici najčešće griješe što misle da će papagaj progovoriti odmah i to baš sve što ga se pokušava naučiti, primjerice da odgovori na pitanje: Kako se zoveš? Važno je znati da papagaji ne razgovaraju već oponašaju ljudski govor. Zato ako ga želite naučiti da kaže kako se zove, odaberite mu ime od najviše dva sloga npr. Mi-ki , Ki-ki ili slično ! Isto pravilo vrijedi za učenje bilo koje druge riječi. Znači umjesto da ga odmah u startu učite da kaže ‘Dobar dan, dobri ljudi!’ (čime ćete ga zbuniti) prvo ga naučite da kaže ‘ćao’.
  5. Budite uporni! Većina onoga što vrijedi za djecu koju učite govoriti vrijedi i za papagaje, a to znači da se sve svodi na što više ponavljanja, a za svaki pomak, primjerice ako počne na bilo koji način reagirati na riječ koju ga pokušavate naučiti nagradite ga poslasticom ili bilo čime što voli. Upornim ponavljanjem navedenog, većina papagaja naučit će bar jednu riječ.
  6. Kako papagaja naučiti da odgovara na pitanje? Sve ovisi o talentu jer ako se papagaj ‘muči’ s jednostavnom riječi nerealno je očekivati da nauči odgovarati na pitanja. Ako se ipak pokaže kao odličan učenik prvo ga sistemom ponavljanja i nagradica naučite da reagira na vaš glas. Tada ga naučite odgovor na pitanje koje joj želite postaviti, na kraju tek kako i kada da reagira pitanje koje postavljate. Kada sve to zna opet vrijedi pravilo: ponavljanje-nagrada! Konkretnije: Vi postavite pitanje, on odgovori i za odgovor dobije nagradu!
  7. Neki papagaji propričaju sami od sebe, primjerice oponašajući zvukove s radija ili televizije, ali naš savjet je da nikada riječi koje ih želite naučiti ne snimate i puštate im jer životinje nisu naivne. Jako dobro razlikuju dosadni snimljeni govor od onog stvarnog govora u koji vi kao vlasnici unosite svoje emocije!
  8. Koliko dugo papagaju treba da nauči govoriti? Pravilo ne postoji jer sve ovisi o vrsti, ali i o pojedinoj ptici. Neki papagaji propričaju odmah nakon nekoliko dana, nekima trebaju mjeseci, a neki ne progovore nikada. Šta tada učiniti?
  9.  Papagaj svejedno zaslužuje pažnju jer prije svega to je vaš ljubimac, društvena životinja koja u divljini živi u jatu. Kao kućnom ljubimcu jedini prijatelji ste joj vi.
  10. Učenje govora shvatite kao obostranu zabavu. Trud koji uložite životinja će vam to vratiti govorila ljudskim ili ipak svojim ptičjim jezikom.
Komentari
Podijeli

Comments are closed.