Kako nastaju ravna stopala i koji način korekcije pomaže?

0

Ljudsko stopalo vrlo je kompleksno, a sastoji se od 26 kostiju i čak 33 zgloba, a pokreće ga više od 100 mišića, tetiva i ligamenata. Stopala nose ukupnu težinu našeg tijela, zbog čega je  to ujedno i najopterećeniji njegov dio.

Glavna funkcija stopala jeste da budu snažna i otporna, međutim bolest koja najčešće pogađa ovaj dio tijela je deformacija, odnosno spuštena ili ravnim stopalima.

Kako nastaju ravna stopala?

Ravna stopala nastaju kao posljedica poremećaja oslonca, slabosti ligamenata i opterećenja koja ona trpe uzrokujući ozbiljne probleme. Ukoliko se ne primjete na vrijeme promjene se dešavaju i na koljenima, kukovima i kičmi, narušavajući pravilan položaj tijela.

Prepoznajete problem na vrijeme

Jako je važno na vrijeme prepoznati ravna stopala, jer što je dijete mlađe napredak je brži i uspješniji. Svako odlaganje ovog deformiteta umanjuje uspješnost i produžava potrebno vrijeme za korekciju.

Redovnim pregledima i brigom o stopalima možemo spriječiti nastanak ovog deformiteta.

Pomoć pri korekciji stopala

Savjetuje se sistematski pregled radi prevencije i procjene stanja stopala. Dinamički ulošci koji imaju protektivnu ulogu služe da se isprati pravilno podizanje svoda kod djece u najkritičnijem periodu.

Pored podrške u obući vježbe za korekciju koje se sprovode u kontinuitetu su najvažnije za pravilno savlađivanje deformiteta kako kod djece tako i kod odraslih. Ukoliko je deformitet izraženiji savjetuje se i pasivno istezanje skraćene muskulature kako bi se mekim tkivima vratila funkcionalnost.

Manuelni tretmani pažljivo osmišljeni za stimulaciju podizanja svoda kod ravnih stopla daju odlične rezultate, kao i kinesiotejp metoda kojom stimulišemo podizanje svoda poslije korektivnih vežbi. Sa ovim osmišljenim paketima i tretmanima za ravna stopala dolazi se do najboljih rezultata. Fizikalna terapija i procedure koje se koriste kao uvodne kod ravnih stopala pripremaju i zagrijavaju ligamente i zglobove koji se istežu i jačaju. Bol se smanjuje i formira se pravilna šema hoda, stava i kretanja.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.