Kako muzika utiče na naš mozak?

0

Povezanosti muzike i ljudskog organizma utvrđene su od strane nauke, a mogu nam pomoći da bar malo bliže shvatimo kako to naš mozak i naš organizma funkcionišu, posebno dok slušamo muziku.

Zašto se naježimo dok slušamo muziku?

Ako često slušate muziku, vjerovatno vam se već više puta desilo da dok čekate refren neke omiljene pjesme ili neku omiljenu solo dionicu, počnete da se ježite. Za to je odgovoran dopamin. Riječ je o supstanci koju proizvodi naše tijlo a koja u čovjeku budi osjećaj zadovoljstva i uzbuđenja i stimuliše rad mozga.  Naučno je dokazano da muzika podstiče lučenje dopamina. Zato je muzika od pamtivijeka vezana za čovjeka i njegove emocije.

Redovno slušanje muzike jača fizičku strukturu mozga

Mozak je organ koji ima tu sposobnost da se tokom života mijenja. Naučnici koji se bave istraživanjem veza između mozga i muzike utvrdili su da je korteks izuzetno razvijen kod profesionalnih muzičara, nešto manje kod muzičara amatera, a još manje kod ljudi koji slušaju muziku, ali nisu muzičari.

Mozak reaguje na muziku na isti način kao i na hranu

Ova tvrdnja takođe ima veze sa već pomenutim dopaminom. Naime, ova supstanca budi osjećanje euforije koja proističe iz raznih vrsta čulnih nadražaja, poput seksa ili konzumiranja omiljene hrane. Dopamin je direktno odgovoran za takva osjećanja prilikom obavljanja ovih aktivnosti. U jednom istraživanju koje se zasnivalo na slušanju instrumentalne muzike, utvrđeno je da slušanje omiljenih melodija dovodi do istih moždanih reakcija kao i ukus omiljene hrane.

Muzika kao terapija za oboljele od Parkinsonove bolesti i žrtve moždanog udara

Naučno je dokazano da muzika podstiče funkcionisanje neurona u dijelovima mozga zaduženim za pokrete i govor. Ova dva ključna elementa pomažu da se kod pacijenata ublaže oštećenja mozga uslijed kojih je došlo do moždanog udara ili Parkinsonove bolesti. Zato se muzikoterapija u nekim zemljama koristi već decenijama.

Otkucaji srca prate ritam muzike koju slušate

Muzika reguliše rad srca, krvni pritisak i disanje. Srce reaguje na lijepe note, čak i kod fetusa u vrlo ranom stadijumu.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.