Kako je nastala kultna pjesma “Selma” benda Bijelo Dugme

0

Pjesmu Selma je 1949. godine napisao pjesnik i humorista Vlado Dijak posvetivši je djevojci u koju je bio zaljubljen, Selmi Borić. Kako je Selma ispričala u jednoj emisiji, ona se sa Vladom upoznala 1945. godine, kada je imala samo  16 godina. Vlado je već tada pokazao simpatije prema njoj. Selma je rodom iz Zenice, ali je u školu išla u Sarajevo. Često je vikendom putovala kući vozom i jedanput je Vlado sreo na tom putu. Ponudio se da joj ponese mali, tamnocrveni koferčić do željezničke stanice.  Ispratio je u voz, prozor pored kojeg je sjela bio je razbijen. On joj je dobacio: „Selma ne naginji se kroz prozor“.

Nakon tog susreta, Vlado Dijak je napisao pjesmu, a Selma nije znala da je takav utisak ostavila na njega.  Tek joj je 1962. njen otac poslao novine u kojima je bila objavljena pjesma Selma. Niko od kolega joj nije vjerovao da je ona baš ta Selma o kojoj se pjeva. Prvi put Selma je čula tu pjesmu u izvedbi Bijelog dugmeta 1975. godine u koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“.

U jednoj emisiji Selma je izjavila kako Vlada njoj nikada konkretno nije izjavio ljubav, samo je zadivljeno gledao, rastali su se, a nikad se čak nisu ni poljubili. Možda je ta ljubav svoj vrhunac doživjela baš u toj pjesmi. Možda će slušajući legendarnu pjesmu Bijelog dugmeta jedan Vlada ipak odlučiti da kaže svojoj Selmi ono što osjeća, kada to već nije mogao Vlada Dijak.

Jedno je sigurno – Vlada Dijak i njegova voljena Selma Borić zauvijek će živeti kroz ovu pjesmu.

Selma
Putuje na fakultet
Ona putuje, ja kofer nosim
Molim
Težak je al pošto njen je lično
Ja i taj kofer volim

Selma, Selma, zdravo, Selma
Putuj, Selma
I molim te, ne naginji se kroz prozor

Selma
Na ulasku u voz ti htjedoh reć
Nešto nježno, što izaziva
Pozor
Al rekoh samo zdravo, Selma
I molim te ne naginji se kroz prozor

Komentari
Podijeli

Comments are closed.