Kako da se orijentišete uz pomoć ručnog sata?

0

Odlazak u prirodu može biti odličan način da se povežete sa prirodom i napunite energijom.

Bilo da odaberete hiking i trekking kao aktivnosti u prirodi, bilo da krenete na kampovanje ili rafting. Međutim, ta energija može brzo nestati ako se izgubite u divljini. Orijentacija bez kompasa može biti problematična, a nekada je ključ za preživljavanje u prirodi.

Možda vam se usput isprazni telefon, možda padne na neki kamen ili vas izda neki uobičajeni način orijentacije.

Koristite ručni sat kako bi se orijentisali

Prva stvar koja vam je neophodna za uspjeh ove metoda orijentacije je da vam sat bude tačan. Takođe, obje kazaljke moraju da funckionišu i da se pomijeraju kako treba.

Kada ste utvrdili da vam sat radi ispravno, izjednačite ga sa nivoom zemlje. Najbolji način da to uradite jeste da ga skinete sa zgloba i postavite na dlan. Držite ga ispred sebe kao da držite kompas.

Slobodnom rukom pridržite ruku kojom držite sat kako biste imali veću stabilnost.

Sada pogledajte koliko ima sati, usmerite manju kazaljku (koja pokazuje koliko ima sati) prema Suncu. Nađite središnju tačku, između male kazaljke i pozicije na satu koja obilježava 12 sati. Taj središnji smijer je usmjeren ka jugu, a suprotan smijer ka sjeveru.

Ali šta raditi kad je oblačno?

Baš kao što je teže zapaliti logorsku vatru po kišnom i oblačnom vremenu, tako je i teža orijentacija u prirodi bez kompasa tokom oblačnog vremena. Prethodna metoda se oslanja na Sunce. Iako može da se desi da ima malo sjenke, zna da bude problematično iskoristiti je. Sigurno rješenje je da potražite mahovinu. Ovo je jedan od najstarijih načina orijentacije. Mahovina obično raste na sjevernoj strani drveća i kamenja. Nemojte da donosite zaključke samo na osnovu jednog slučaja mahovine na drvetu. Provjerite na više mjesta sa koje strane mahovina raste, kako biste bili sigurni da ste utvrdili gdje se nalazi Sjever.

Teže je utvrditi ako se nalazite u oblasti gdje je generalno velika vlažnost vazduha i mala osunčanost, zato što će mahovina rasti ravnomjernije. Ali ako se desi da nađete drvo sa konstantnom osunčanošću, možete da utvrdite gdje se sjever nalazi. Takođe možete da utvrdite posmatrajući brda. Ako ima više brda (koje možete da vidite), suvlja strana sa manje vegetacije će biti usmjerena ka jugu.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.