Kafa ili Čaj? Znate li zbog čega više volimo jedan ili drugi napitak?

0

Studija koja je rađena u Australiji pokazala je da razlog zbog kojeg više volimo kafu ili čaj dijelom i genetski predodređen.

Studija je koristila velik uzorak, a cilj joj je bio pokazati da percepcija gorčine utiče na konzumaciju čaja ili kafe, kazao je Daniel Liang-Dar Hwang, koautor studije. U njoj se kaže da su osobe koje su osjetljivije na gorak okus kafe paradoksalno upravo one koje je najviše piju.

Genetika je nešto izraženija u percepciji gorčine nego u percepciji slatkoće, objasnio je Daniel Liang-Dar Hwang. Percepcija okusa također je pod uticajem našeg stajališta. Iako prirodno ljudi ne vole gorčinu, možemo naučiti uživati u gorkoj hrani, objasnio je istraživač. On dodaje i da će osobe manje osjetljive na gorčinu moći lakše naučiti uživati u okusu gorke hrane.

Inače, australski naučnici studiju su temeljili na genetskim podacima približno 438.000 Britanaca koji su učestvovali u studiji, “nije primjenjiva na druge zemlje i kulture”, kažu autori.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.