JESTE LI ZNALI – proizvodnjom majčinog mlijeka tijelo troši oko 600 do 1000 kalorija dnevno

0

1. Proizvodnja majčinog mlijeka mlijeka troši 25 posto energije tijela. Primjera radi, mozak troši  20 posto energije.

2. Majčino mlijeko pomaže ženama u gubitku kilograma, odnosno u vraćanju “stare” kilaže. Proizvodnjom mlijeka tijelo troši oko 600 do 1000 kalorija svakoga dana.

3. Sastav mlijeka mijenja se kako beba raste. Ispočetka je ono plavičaste boje i vodenaste teksture, a pri kraju dojenja gušće i puno masnoća, odnosno kalorija potrebnih za rast i razvoj snažnog djeteta.

dojenje4. Svakome bi dosadilo da iz dana u dan jede istu hranu. No majčino mlijeko nema uvijek isti okus. On se mijenja ovisno o tome što je majka jela. Na ovaj način beba se priprema i za okuse krute hrane koju će uskoro početi jesti.

5. Mlijeko ne izlazi kroz samo jednu rupicu. Svaka bradavica ima nekoliko minijaturnih otvora koje ispuštaju mlijeko, a broj varira od žene do žene.

6. Beba isprazni oko 65 posto mlijeka u dojci po obroku jer jede do sitosti, a ne dok ne isisa sve mlijeko.

7. Da dojke nisu iste veličine, dobro je poznata činjenica. No, jeste li znali da oko 75 posto žena proizvodi više mlijeka u desnoj dojci, koja se smatra dominantnijom? Ovaj podatak nevezan je za to je li žena dešnjakinja ili ljevakinja.

8. Majčino mlijeko sadrži hormon sna – melatonin, koji uspavljuje bebu. Jedna studija pokazala je da tromjesečne bebe koje se hrane isključivo majčinim mlijekom spavaju 45 minuta duže nego druge bebe.

9. Majčino je mlijeko unikatno poput otiska prstiju – ne postoje dva ista uzorka. O majci i njenoj prehrani ovise izgled, kvalitet i okus mlijeka.

10. Od majčina mlijeka može se napraviti čak i sir. Njujorški šef Richard Adams od mlijeka svoje supruge napravio je sir i poslužio ga u svojem restoranu. Rekao je da ima suptilan okus sa slatkim notama te da ima mekanu konzistenciju poput panna cotte.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.