Jeste li se zapitali zašto grom kada udari u vodu ne ubija ribe?

0

Vrlo je poznato da je kombinacija vode i struje jako opasna, a često i po život.

Upravo ova činjenica bunila je mnoge koji nisu mogli doći do odgovora šta se dešava sa ribama u vodi kada grom udari u vodenu površinu i kako ta reakcija ne ubije ribe i morske životinje.

Jedan od razloga je taj što grom ne udara toliko često u mora i okeane. Žurnal Geophysical Research je objavio mapu koja pokazuje udare groma sakupljenih tokom pet godina od strane meteoroloških satelita. Mapa pokazuje da se udari groma dešavaju 10 puta više na kopnu nego na moru.

Ovo ima smisla zbog načina na koji se munja formira. Čvrsta zemlja upija sunčevu svjetlost i zagrijava se brže od vode. Ta toplota uzrokuje veću nestabilnost u atmosferi, što zauzvrat izaziva više oluja koje stvaraju munje.

Ipak, munja ponekad udari u vodu. A razlog zašto ne dolazi do ubijanja riba jeste fizika. Kao i metal, voda je dobar provodnik, tako da ohrabruje struju da putuje preko svoje površine, a ne da se širi ispod nje – na isti način Faradejev kavez štiti svoj sadržaj od opasnih šokova. Srećom, većina riba provodi svoje vrijeme pod vodom. Međutim, ljudi to ne rade, zbog čega bi odmah trebalo da izađete iz vode ako se oluja približava.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.