Jeste li se zapitali šta koja boja ruže poručuje?

0

Ruže su zasigurno najomiljenije cvijeće koje se poklanjaju dragim osobama. Simbol su ljubavi i zahvalnosti, predivno mirišu, lijepo izgledaju, a dolaze u različitim bojama od kojih svaka nosi svoju poruku.

Hiljadama godina, ruže su inspirisale ljude da bojama razviju skriveni jezik simboličnih poruka. Jese li se ikada zapitali zašto vam je neko poklonio ružičastu, a ne recimo, narančastu ružu? Da li je svejedno koje boje su ruže koje želite pokloniti voljenoj osobi, poslovnom partneru ili prijatelju?

Ukoliko ste bili u dilemi, ili vas zanima koje skrivene poruke šalje boja ruže koju poklanjate,

  • Crvena – Ruže crvene boje simbol su ljubavi i romantike, a označavaju ljepotu i savršenstvo. Buket od 12 crvenih ruža predstavlja idealan način da posebnoj osobi pokažete svoje osjećaje. Predstavljajući pravu i trajnu ljubav koja je jača od trnja, crvena je poznata kao ruža ljubavi. Najdraži poklon za Valentinovo ili godišnjicu braka, crvena ruža pokazuje i veliku strast. Također, poklanjanje crvene ruže može značiti i priznanje nečijeg uspjeha i poštovanje prema osobi.
  • Bijela – Bijela boja je boja čistoće, nevinosti, poniznosti i čednosti. Povezuje se sa vjenčanjem i brakom koji označavaju novi početak. Također, bijela ruža je simbol naklonosti i poštovanja. Šalje poruku naklonosti i pokazuje čiste namjere, a buket bijelih ruža često se kupuje kao znak pozdrava i uspomene na nekog.
  • Žuta – Žute ruže označavaju bogatstvo, bujnost i izobilje. U viktorijansko doba bile su simbol ljubomore, a danas označavaju prijateljstvo. Jaka, žuta boja kao sunce budi osjećaj topline i sreće. Idealna je za pokazivanje veselja, privrženosti i prijateljstva.
  • Ružičasta – Simbolizira ženstvenost, eleganciju, otmjenost, uglađenost, a često se poklanja kao izražaj divljenja. Ružičasta ruža pokazuje zahvalnost i sreću, a ima nježnije značenje nego crvena boja. Ružičasta boja dolazi u više nijansi, od svijetle do tamne.
  • Narančasta – Topli, vibrirajući tonovi narančastih ruža simboliziraju entuzijazam i želju. Savršene su za pokazivanje obožavanja i privlačnosti, sa skrivenom porukom strasti i uzbuđenja.
  • Boja breskve – Nježna boja breskve pokazuje zahvalnost, priznanje i uvažavanje. Često se poklanja kao izraz simpatije.
  • Boja lavande – Neobična boja lavande je savršen simbol očaranosti i opčinjenosti. Ovom bojom iskazuje se i ljubav na prvi pogled.
  • Plava – Ruže koje ne postoje u prirodi označavaju nedostižno i nemoguće.
Komentari
Podijeli

Comments are closed.