Jeste li razmišljali koja skrivena značenja ima jedan špil karti?

0

Karte su u velikom broju slučajeva neizostavan rekvizit za razonodu i različitim igrama uz korištenje karti često se zabavljamo sa društvom i porodicom.

Iako je dosta ljudi koji veoma često na ovaj način upotpunjuju svoje slobodno vrijeme, ipak dosta je i onih koji nikada vjerovatno nisu razmišljali zašto postoje samo dvije boje u kartama, zašto su numerisane i označene na taj način, šta znače znakovi na kartama i sl.

Naime, špil karata dijeli se na četiri znaka ili boje, od kojih svaka ima po 13 karata. Ali, da li ste znali da špil karata sadrži 52 karte koje predstavljaju 52 nedjelje u godini? Isto tako četiri različita znaka predstavljaju četiri različita godišnja doba, a boja crvena i crna predstavljaju noć i dan.

Karte sa slikama, njih 12 , zapravo predstavljaju 12 mjeseci u jednoj godini. Kada se saberu sve karte u špilu, dobija se broj 364, a kada im se doda džoker, dobija se broj 365 što je broj dana u godini.

Smatra se da karte potiču iz drevne Kine, ali postoji nekoliko teorija o tome u kom su vijeku one tačno nastale. Igre kartama su u Evropu došle iz islamskih zemalja, najverovatnije oko 1360. godine. U to vrrijeeme, od znakova su se koristili mač, palica, novčić i pehar. Ovakve karte i danas se koriste u Španiji, Maroku, Južnoj Americi i nekim dijelovima Italije i Francuske. U Švicarskoj, na njemačkom govornom području koriste se ruža, žir, štit i zvono, a u nekim dijelovima srednje Evrope koriste se list, žir, srce i zvono.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.