Japanski osnovci izabrali maskote naredne Olimpijade i Paraolimpijskih igara

0

Organizatori su predstavili maskote Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje će se u japanskom glavnom gradu Tokiju održati 2020. godine.

Službena maskota Olimpijade u Tokiju bit će “Miraitowa“, a sam naziv je tvorenica dvije riječi koje u prevodu s japanskog jezika znače budućnost i vječnost.

Uporedo s tim, službena maskota Paraolipijade koja će se održati također u Tokiju je “Someity“, što je skračeni naziv za someiyoshino, poznatu japansku trešnju koja ružičastim cvjetovima najavljuje u proljeće.

Maskote futurističnog izgleda s krupnim očima su izabrali japanski osnovci, a organizatori tvrde da je riječ o jedinstvenom spoju tradicionanog i modernog života u Japanu.

“Na ovaj način su cijele olimpijske i paraolimpojske zajednice dobile zaslužena svojstva, a ne samo Tokijo i Japan kao organizatori“, poručio je guverner Tokija Yuriko Koike.

Olimpijada u Tokiju će biti održana od 24. augusta do 9. septembra 2020. godine, a Paraolimpijada će biti održana u terminu od 25. augusta do 6. septembra iste godine.

(AA)

Komentari
Podijeli

Comments are closed.