Izađite na kraj sa problemima kod beba kojima niču prvi zubići

0

Bebe mogu biti jako nervozne u vrijeme nicanja zubića. Uz samo nicanje, mogu se pojaviti i  propratne poteškoće kao što su osip oko usta, proljev, temperatura, nervoza i promjene raspoloženja.

Ogrlica od ćilibara

Ogrlica od ćilibara je poznati prirodni analgetik protiv upala, infekcija i bolesti respiratornih organa. Kada se stavi na kožu, perle ćilibara ispuštaju ulja (sucinitska kiselina) koja koža upija i propušta u krvotok. Istraživanje je pokazalo da ćilibrska kiselina smanjuje balavljenje, ublažava crvenilo, upalu desni i ima smirujuće, analgetsko, anti temperaturno dejstvo.

Hladna rukavica za kupanje

Pokvasite čistu rukavicu u hladnoj vodi i stavite je u frižider na 30 minuta. Jako hladna, pomalo hrskava rukavica predstavlja veliko olakšanje, a i malo zabave, za djecu kojima niču zubići. Obavezno je operite prije upotrebe iako je nova. Rukavica je bolja alternativa gumenim ili plastičnim prstenovima koji mogu da se polome i da tečnost iznutra iscuri.

Čisti prsti

Djeca najviše vole da grizu čiste prste svojih roditelja jer to stvara dovoljan protu-pritisak na natečene desni što njima jako prija.

Gel za desni

Gel pruža malo olakšanje za mekane desni beba koje su starije od dva mjeseca. On je odlično rješenje za bebe koje se jako muče sa zubićima jer ima aktivne sastojke koji umrtvljuju dio gdje se gel nanese.

Masaža upaljenih desni

Čistim prstom ili zadnjim dijelom ohlađene kašike trljajte upaljene desni dok ne stvorite dovoljan pritisak da beba ne osjeća veliki bol.

Čišćenje gazom

Desni iz kojih niču zubići su jako osetljivi i pokušaj da ih očistite može da uznemiri bebu. Umjesto četkice koja može da bode upaljene tačke, koristite mekanu gazu. Na taj način, zubići će ostati biserno bijeli, a vi nećete dirati mekane desni.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.