ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Redovna konzumacija sira može vam produžiti život!

0
Svako ima omiljenu vrstu sira, a istraživanja pokazuju da, bez obzira je li vam najdraža gauda, ementaler ili brie, svaki sir ima jednake zdravstvene prednosti.

To su pokazali rezultati istraživanja koje je obuhvatilo čak 21 državu i preko 130 hiljada ispitanika u dobi od 35 do 70 godina, s ciljem da se istraži veza između prehrambenih navika jedenja sira i uticaja na zdravlje

Otkriveno je da osobe koje redovno konzumiraju sir imaju smanjen rizik od moždanog udara i srčanih bolesti za čak dva puta u odnosu na one koji sir ne jedu nikako.
Osim toga, još jedan rezultat iz istog istraživanja pokazao je da osobe koje izbjegavaju sir imaju veću stopu smrtnosti za 44%. No, istraživanje tog specifičnog parametra treba detaljnije obaviti jer ne mora nužno biti povezano s konzumacijom određene hrane.

sirIsto tako, studija je navela dokaze da zasićene masti iz svih mliječnih proizvoda, osim maslaca, nisu povezane s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, za razliku od masti iz nekih drugih izvora. Što znači da sir nema negativan utjecaj na zdravlje srca, kao što se ranije smatralo.

Ove vijesti razveselile su sve ljubitelje sira jer sad mogu bezbrižno uživati u omiljenoj namirnici, bez straha od razvoja različitih bolesti.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.