ISFiT: Predstavnici najvećeg norveškog festivala studenata stigli u Sarajevo

0

ISFiT je studentski festival koji je započeo 1990. godine. U pitanju je najveći festival ove vrste u svijetu, a ovaj put se održava u februaru 2019. godine u Trondheim-u, u Norveškoj.

“Drago nam je da smo imali priliku ugostiti goste kao što su Dalai Lama, Chai Ling, Gro Harlem Brundtland, te nobelovce kao što su Wangari Maathai, Desmond Tutu, Betty Williams i mnogi drugi.” – navode iz organizacije.

Svaki festival se organizuje pod jedinstvenom temom- porukom, a poruka ovog festivala su “Migracije”.

Festival ima za cilj razvijati i promovisati demokratiju, ljudska prava i mir i kako studenti mogu sami dati doprinos kao lideri promjena.

“Ove godine za dijalog smo izabrali Balkan kao jedno od fokus područja. Studenti sa ovih prostora će biti odabrani kao učesnici u dijalog seminaru zajedno sa studentima iz Kolumbije i Ukrajine.” – ističe Elias Mohammed Elfarri.

Tokom seminara radiće se na tome kako se dijalog može koristiti kao sredstvo u rješavanju konflikata. Troškovi putovanja kao i smještaja biće pokriveni od strane ISFiT.

Ova dešavanja pružaju i jedinstvenu priliku mladima da upoznaju norvešku kulturu, jezik i tradiciju, ali i drugih studenata iz čitavog svijeta.

“Trenutno putujemo od 17.10. do 24.10.2018. širom Balkana kako bismo napravili intervjue i razgovarali sa studentima koji žele učestvovati u ovom događaju.” – navodi Elias

“Imali smo zadovoljstvo upoznati i sarađivati sa Udruženjem “Zdravi tim” i Zdravi portal koji su nam ustupili svoje kancelarije za potrebe sprovođenja intervjua.” – ističu organizatori ISFiT-a.

“Iskreno ne nadamo da ćemo susreti mnogo kandidata iz Bosne i Hercegovine dok smo još uvijek u Sarajevu!” – dodaje Elias Mohammed Elfarri član organizacijskog tima.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.