Iris nosi naziv po boginji duge koja je bila poštovana od strane starih Grka

0

Stoljećima unazad perunika ili iris, kako ko zove ovo cvijeće, su bili simbol kraljevskih porodica, najviše zbog svog elegantnog izgleda.

Jedan od najranijih prikaza irisa seže u doba kralja Minosa, na grčkom ostrvu Kritu, 2100. godine prije naše ere. Iris nosi naziv po boginji duge koja je bila poštovana od strane starih Grka. U našim krajevima iris se vrlo često zove i perunika a to ime potiče od staroslavenskog Boga grmljavine Peruna.

Iris je bio simbol i kralja Francuske, uključujući i Luja XIV. I druge su kraljevske porodice i monarhije posuđivale ovaj cvijet i stavljale ga simbolično na svoju zastavu, ko ni jedan cvijet prije ovoga. Danas postoji više od dvije stotine sorti perunika. Iako su u trendu veliki cvjetovi, neki od tradicionalnih sorti koje se vijekovima unazad uzgajaju prisutne su i danas.

Perunike su višegodišnje biljke, vrlo lako se uzgajaju, nije im potrebna posebna njega i vrlo lako se i razmnožavaju. Najčešće cvjetaju u kasno proljeće, odmah nakon tulipana i narcisa. Kod nas irisi najčešće rastu do visine od 100cm, mada ima i manjih. Iris je biljka izuzetno otporna na bolesti, korov i na jake mrazove. Cvjetovi su veliki, različitih boja. Najčešće srećemo cvjetove tamno plave boje koja je karakteristična za sibirske perunike. Perunike su najljepše ako ih posadite na malo sjenovito mjesto. Uspjevaće i na sunčanom mjestu ali je onda potrebno oko njih staviti pokrivku za tlo koja će im čuvati vlagu tokom ljetnjih mjeseci. Tada ih je potrebno i redovno zalijevati.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.