Ilidža: Međunarodni festival folklora okupio preko 1.000 učesnika

0

U periodu od 09. do 13. augusta 2018.godine održan je Treći Međunarodni festival folklora za djecu i mlade „Čuvari tradicije“.

Na ovogodišnjem festivalu predstavilo se više od 1.000 učesnika iz devet zemalja: Turske, Kirgistana, Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Slovačke, Srbije, Rumunije, BiH.

Učesnici su svoju raskošnu tradiciju predstavili kroz četiri koncerta koji su se održavali na Ilidži, u Zenici, Jajcu i Mostaru.

„Ovim projektom smo ojačali međunarodnu saradnju, otvorili vrata i puteve za uzvratne posjete, što je i jedan od ciljeva kada je ovaj festival u pitanju. Ostvareni su i dodatni ciljevi projekta kao što su očuvanje tradicije i drugih vrijednosti i potencijala naše domovine i zemalja učesnica, a razvili smo nova prijateljstva među učesnicima i stvorili neraskidiv lanac prijateljstva, mira i tolerancije za budućnost. Svemu tome doprinijeli su oni bez kojih ovaj festival ne bi sijao tako velikim sjajem a to su Općini Ilidža, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Federalno ministarstvo kulture i sporta koji su finasijski podržali ovaj projekat, stoga im se najsrdačnije zahvaljujem u lično ime i ime svih učesnika“, riječi su Džeme Hurića, direktora Festivala folkora.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.