HELEM NEJSE: Inspiraciju nabavljamo po tržnim centrima kako u zemlji tako i u inostranstvu

0

Specifičan, i po svemu drugačiji, sastav Helem Nejse, iza sebe ima stotinu radijskih emisija i više od 20 pozorišnih izvođenja, kao i unikatne pjesme i spotove koji su za kratko vrijeme osvojili pažnju mnogih.

U susret novom spotu razgovarali smo upravo sa njima.

 1. Kako je Helem nejse ovih dana, kako zdravlje, ima li zime, pijete li dovoljno Vitamina, kako idu kape i majice?

Helem nejse je ovih dana pomalo u stresu jer se priprema za izlazak novog spota za pjesmu „Bolje bi ti bilo“. Vjerovatno raja ne zna da smo mi picajzle po tom pitanju i da volimo da sve bude onako kako smo zamislili. Možda vam nevjerovatno zvuči ali mi ništa ne prepuštamo slučaju. Shodno tome pijemo puno tečnosti jer i gubimo puno tečnosti. Samo danas smo popili preko 38 litara vode, a gdje su ostala pića? Kape i majice smo rasprodali i zaradili taman da uložimo u novu turu… kod Seke.

 1. Imate upečatljiv smisao za humor, ali i scenske nastupe, odakle ta energija?

Energiju nabavljamo od druga Ajde koji nam istu donosi iz same unutrašnjosti visočkih piramida. On ode tamo, uzme energije koliko može ponijet i proda nama za 300-400 eura, zavisi kakva je brzina.

 1. Taj humor i energiju evidentno prenosite i na tekstove i spotove, odakle inspiracija? Je li teško biti inovativan danas?

Inspiraciju već dugo vremena nabavljamo po tržnim centrima kako u zemlji tako i u inostranstvu. Ima ih i u lokalnim granapima ali uglavnom u malim količinama.

 1. Vaši spotovi su drugačiji, unikatni, maštoviti, ko je glavni krivac za to?

Admir Čular. Svima je poznato da je on jedini reditelj sa praškom diplomom koji živi i radi u Sarajevu. Uspio je to znanje i iskustvo koje je stekao na inostranim setovima prenijeti i na naše spotove. Volimo reći da je Klepić zadužen za riječi, Domaćin za muziku a Čular za spotove. I naravno ništa ne bi mogli bez našeg direktora Elektroprivede Admira Švrakića. Shodno tome, spot za pjesmu „Bolje bi ti bilo“ je djelo mladog sarajevskog umjetnika Irfana Avdića.

 1. Osvajali ste mnoge nagrade, imali dosta saradnji sa drugim izvođačima, šta biste izdvojili kao jako uspješno?

Sve nagrade koje smo osvojili smo odbili. Ne želimo nagrade koje nisu novčane.

 1. Ko su Stihomir Klepić i Čika Gagara kad nisu Helem Nejse?

Helem nejse je antihalaška emisija i ne otkrivamo takve detalje.

 1. Pjesma Kabadahija izazvala je velike ovacije, prihvaćena je dosta dobro, ima skoro milion pregleda na YouTube kanalu, kako vi gledate na to?

Jako smo sretni što smo tom pjesmom uspjeli skrenuti pažnju medijima i ljudima na odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine. Mislim da je to tema kojom se moramo svi baviti svaki dan. Svi mediji trebaju pričati samo o odlasku mladih a nikako ne pričaju o tome, ili tek ponegdje spomenu.

 1. Ima li puno kabadahija kod nas?

Ima, ali mi pozivamo svu našu generaciju da ne prihvatamo takvu retoriku. Podjele nama nisu potrebne. Ratovi koje su vodili kabadahije nisu naši ratovi i mi moramo gledati kako da idemo naprijed i naravno kako da vratimo dugove u koje su nas te iste kabadahije uvukli. Realno, njima je ostalo još 10, 15 godina života, a nama i našoj djeci valja kredite vraćat narednih 50,60 godina.

 1. Šta bi na kraju s Enom i Borisom?

Pretpostavljam da su se, kao i svaki mladi par koji se pokušava osamostaliti, susreli sa problemima preživljavanja u BiH. Valja plaćat račune, kiriju, pojest nešto, popit…

 1. Za Dan zaljubljenih izlazi nova pjesma i spot „Bolje bi ti bilo“, možete li reći nešto više o tome?

Mogu reći ono što sam već rekao, da je spot režirao Irfan Avdić i da je rađen spot motion tehnikom, a likovi su od plastelina. Muziku i  tekst potpisuje Helem nejse. Pogledajte i poslušajte sutra (14.02.) u 10h na našem youtube kanalu.

 1. Predstava „Helem nejse“ je i dalje aktuelna?

Svakako, s tim da smo ovu 17.02. morali otkazati jer je Gagara na operaciji meniskusa. Taman nešto vezano za vaš portal. Vjerovali ili ne, Gagara je čekao skoro 3 godine da se operiše i jave mu jučer da mu je operacija 14.02. – na dan kada nam izlazi spot, tri dana pred predstavu. Eto kakvi smo mi maleri.

 1. Gdje vas raja može naći u narednom periodu?

Našu predstavu Helem nejse – „Sarajevski Dani terorizma“ možete gledati u Kamernom teatru 55 svaki mjesec na redovnom repertoaru. Radijsku emisiju možete slušati svake nedelje u 22 na Radiju Otvorena Mreža. Što se muzičkog dijela tiče, nećemo svirati u Sarajevu do jeseni, jer smo nedavno rokali u Skenderiji, pa želimo da damo vremena Sarajlijama da nas malo požele. U martu smo na Jahorini na Exit Festivalu 84 i u Bihaću – u klubu Piramida. Preko ljeta sviramo širom regije; idemo u Beč, te na festivale OK fest, Mostar Summer, Exit Novi sad, Lake fest Nikšić itd… Planiramo i koncerte u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani u skorije vrijeme.

Od sada rad grupe Helem nejse možete pratiti i na web stranici: https://helemnejse.ba/

(ZdraviPortal)

Komentari
Podijeli

Comments are closed.