Haski – odlični prijatelji koji traže mnogo kretanja, vremena, rada i socijalizacije

0

Haskiji su srednje veliki psi posebno uzgojeni za preživljavanje u polarnim uvjetima, srodni su samojedima i svojim izgledom veoma podsjeća na vuka.

Haski je inteligentna pasmina, a upravo je inteligencija čest razlog zašto se vlasnici s njima ne mogu nositi. Karakter ovog psa toliko je snažan da će dva ili čak tri puta razmisliti prije nego što napravi ono što vlasnik od njega traži. Ako zaključi da se njemu ta naredba u tom trenutku ne sviđa moguće je da je neće izvršiti.  Posebno, karakter haskija do izražaja dolazi u pubertetu. Tad postaje sve, samo ne sladak. Naravno, na karakter psa utječe trud samog vlasnika i želja da psa socijalizira na život u urbanim sredinama kako bi mu život u porodici bio što prirodniji i veseliji.

Haski je pasmina  koja zahtjeva mnogo kretanja i vremena, mnogo truda, rada i socijalizacije. Ako ste u stanju priuštiti toliko vremena štencima i nakon toga odraslom psu, dobiti ćete predivnog prijatelja i člana porodice sljedećih 10-15 godina.

Prvenstveno korišteni za vuču saonica

Početkom 20. stoljeća haskiji su prevezeni na Aljasku gdje su bili korišteni za vuču saonica. Prva utrka saonica koje vuku haskiji održana je 1908. godine. Stazu dužine 408 kilometara, najbrži haskiji prošli su za 119 minuta.

Prosječna visina ovih pasa kreće se od 51 – 60 centimetara, a imaju do 27 kilograma. Ženke su u prosjeku manje i sitnije od mužjaka. Građeni su tako da su jako snažni, brzi i okretni. Rijetko se događa da se debljaju, tjelesna konstrukcija im zahtijeva mnogo kretanja tako da često ostaju tako snažni.

Glavne osobine ove pasmine

Tijelo je jakih konstrukcija, ali prekriveno debelim krznom. Dlaka im je dvostruka pa tako imaju gornju dlaku i podlaku. Podlaka je mekana i jako gusta, dok je gornja dlaka malo kraća i malo oštrija, ali ne i oštra. Ovakvo dvostruko krzno je razlog zašto s lakoćom podnose niske temperature. Sibirski haskiji mogu izdržati temperaturu do -60 stupnjeva. Krzno se treba češljati barem jednom tjedno. S obzirom na količinu krzna koje imaju, budite oprezni s njima za vrijeme visokih temperatura, sigurno neće pozitivno reagirati. Imaju jake kandže tako da pripazite na svoj namještaj, posebice dok su štenad. Uobičajene boje ove pasmine su siva, bijela, riđa i crna. Oznake su uglavnom bijele ili svjetlije boje od one koja se nalazi na cijelom tijelu. Svjetlije su šape, noge, dio lica i repa. Oči im mogu biti smeđe ili plave, dok je česta pojava da imaju dva različita oka – jedno plavo, a jedno smeđe. Prosječna veličina legla kuje sibirskog haskija je 6 do 8 štenaca.

 

Komentari
Podijeli

Comments are closed.