Hackathon: Učenici Četvrte gimnazije Ilidža osvojili prvo mjesto i obezbjedili finansiranje inovativne ideje

0

U okviru kampanje Zajedno za zajednicu održan je treodnevni događaj Hackathon, u zgradi UN-a na kojem su odabrana tehnološka rješenja za poboljšanje komunikacije između građana i lokalne vlasti.

Ovi događaji u okviru projekta ReLOaD, poslužili su kao platforma za mlade, tehnologe, stručnjake i javne službenike za prototipizaciju rješenja za utvrđene probleme u njihovim zajednicama pomoću tehnologije.

Na Hackathonu je osam timova predstavilo svoja idejna rješenja pred stručnim žirijem, a odabrane su tri ideje od kojih će prvoplasirana ideja dobiti potpunu finansijsku podršku za razvoj.

Treće mjesto osvojio je tim iz Banja Luke i predstavio se sa idejom Will it, mobilnom aplikacijom za javni gradski prevoz, a drugoplasirani tim, takođe iz Banja Luke osvojio je stručni žiri idejom za aplikaciju Male intervencije.

Prvu nagradu i finansijsku podršku za razvoj idejnog tehnološkog rješenja dobio je tim učenika Četvrte gimnazije Ilidža u sastavu Emina Zolota, Elida Arnaut, Nadir Karaman i Benjamin Šišić. Oni su se predstavili sa idejom Go Green mobilnom aplikacijom čiji je cilj da edukuje i podigne svijest javnosti o važnosti očuvanja okoliša

Cilj kampanje Zajedno za zajednicu je sudjelovanje građana u procesima donošenja odluka i stvaranje preduslova da građani imaju pristup informacijama o radu, politikama i svim ostalim relevantnim aktivnostima lokalnih uprava koje se tiču zajednice. Zbog toga je objavljen poziv tražio inovativna tehnološka rješenja kako bi se povećao glas građana i pomoglo jedinicama lokalne samouprave da odgovore efikasnije na zahtjeve u svojim lokalnim zajednicama.

Kampanja Zajedno za zajednicu je dio Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, inicijative koju finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Komentari
Podijeli

Comments are closed.