Godinama dobro čuvana tajna – Titov bunker u Konjicu

0

Titov bunker u Konjicu godinama je bio dobro čuvana tajna. Građen je u tajnosti od 1953. do 1979.godine, pod nazivom DO ARK da bi se u slučaju atomske katastrofe tu sklonili Tito i njegovih 350 najbližih suradnika.

Ovaj impozatni prostor, betonske masovne konstrukcije, leži na oko 6.500 metara kvadratnih prostora i oko 300 metara dubine ispod površine zemlje.

Bunker je sagrađen sa namjerom da, u slučaju (atomskog) rata, funkcioniše kao centar vojnih operacija (sklonište za Štab vrhovne komande) i sklonište za predsjednika Tita, njegovu porodicu i najbliže saradnike.

Ovaj objekat, koji podsjeća na lavirint, sa više od stotinu prostorija i potpuno sačuvanim inventarom (sastoji se od brojnih rezidencijalnih prostora, sala za konferencije, kancelarija i “predsjedničkog bloka”), bio je predviđen da obezbijedi nesmetan život 350 ljudi tokom šest mjeseci.

Do 90-ih godina izgradnja (u koju je investirano 4,6 milijardi američkih dolara) i postojanje ovog bunkera bila je najstrože čuvana vojna tajna.

Temperatura je u bunkeru između 21 i 23 Celzijevih stupnjeva, a vlažnost zraka od 60 do 70 posto, što predstavlja idealne uvjete za život. Cijeli je prostor osvijetljen sa 6000 neonskih žarulja.

Danas ovaj bunker ima ulogu rijetkog umjetničkog muzeja za razne umjetnike iz cijeloga svijeta, ali predstavlja i podsjetnik na vremena u kojem su prijetnje nuklearnim ratom bile svakodnevna pojava. Može se posjetiti uz prethodnu najavu preko stranice VisitMyCountry.net.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.