Gluhović: U Republici Srpskoj 23.976 dobrovoljnih davalaca krvi

0

Prema podacima iz opštinskih i gradskih organizacija Crvenog krsta, u Republici Srpskoj je registrovano 23.976 dobrovoljnih davaoca krvi i taj broj je u porastu u odnosu na prethodne godine.

Koordinator za zdravstvenu djelatnost i dobrovoljno davalaštvo krvi Crvenog krsta Republike Srpske Ljiljana Gluhović ističe da je davanje krvi dobrovoljno i besplatno, te da davalac može biti svaka zdrava osoba koja ima od 18 do 65 godina.

“Žena može dati krv svaka četiri, a muškarac svaka tri mjeseca. Zdravstveno stanje davaoca određuje se neposredno prije davanja krvi”, pojašnjava Gluhovićeva i napominje da postoje privremena i trajna stanja kada osoba ne može dati krv.

Privremeno stanje odnosi se na određeno vrijeme kada čovjek ima grip, prehladu, akutne infekcije, dok trajna stanja predstavljaju bolesti kardiovaskularnog sistema, dijabetes i tuberkuloza.

Gluhovićeva ističe da količina krvi koja se uzima prilikom davanja ne utuče nepovoljno na zdravstveno stanje davaoca, od kojeg se uzima oko 450 mililitara.

“Tu količinu organizam ne registruje kao gubitak”, objašnjava ona i navodi da se neprekidno organizuju akcije darivanja krvi, i to od jedne do pet akcija godišnje.

Crveni krst Republike Srpske kontinuirano radi na ohrabrivanju sadašnjih i potencijalnih davaoca, vodi brigu o njihovom zdravlju, kao i na kampanji Svjetske zdravstvene organizacije da se do 2020. godine sve zalihe krvi obezbijede od dobrovoljnih davalaca.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.