Fistula na zubnom mesu – simptomi, uzroci i posljedice

0

Fistula na zubnom mesu najčešće nastaje kao posljedica infekcije zubnog živca. Uzrok te infekcije je karijes koji se nije na vrijeme liječio.

Osim karijesa, postoje mnogi razlozi zašto na zubnom mesu dolazi do infekcija, fistula i afti.

Fistula na zubnom mesu služi za pražnjenje gnoja iz mjesta nastanka u usnu šupljinu. Pojavljuje se u obliku male crvene izbočine na sluznici. Na nastanak fistula mogu uticati polomljeni zubi, upala desni, ali i fizički udarac u područje zuba. Infekcije i upale zuba i zubnog mesa nerijetko se mogu proširiti na druge dijelove glave i vrata pa je bitno na vrijeme liječiti upale. Prije svega važna je zubna higijena, redovni pregledi i popravci zuba.

Fistula ne boli sama po sebi, bol ćete osjetiti na dodir ili pritisak. S obzirom na to da je ispunjena tekućinom, prepoznat ćete je tek kada natekne.
Osim boli na dodir, moguće je da ćete osjetiti i ove posljedice:

  • bol koja se širi na ostatak desni i usne šupljine
  • toplina na prostoru upale
  • crvenilo kože
  • gnojna tekućina
  • otežano zatvaranje usta
  • povišena temperatura

Fistula na zubnom mesu kod djece

Najbolje što se može učiniti u ovom slučaju je izvaditi mliječni zub. Time se sprječava oslobađanje gnoja koji oštećuje okolno tkivo, a zatim ulazi u želudac i dovodi do ozbiljnih posljedica. Također, to će vam pomoći da zaštitite trajni zub od pucanja, što je neizbježno ako se fistula ne liječi.

Ako se bolest ne liječi na vrijeme, dijete doživljava jaku bol i postaje razdražljivo te mu se općenito smanjuje imunitet, a posebno kada se fistula liječi antibioticima. Posljedice stvaranja fistule kod djeteta su ozbiljne, tako da je za njihovo sprječavanje nužno naučiti djecu da pravilno brinu za svoju usnu šupljinu.

Moguće posljedice su neispravan rast trajnih zubi i njihov gubitak. Fistula na zubnom mesu djeteta zahtijeva obvezni posjet stomatologu. Tradicionalni lijekovi mogu im naštetiti. Oni se ne preporučuju kad je u pitanju liječenje djece mlađe od 2 godine.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.