Finalna prezentacija projekta: Pragovi (NE) tolerancije

0

Danas je u prostorijama Historijskog muzeja održana finalna prezentacija projekta pod nazivom ” Pragovi (NE) tolerancije.

Projekat je organizovala Koalicija ” Zanemari razlike” u saradnji sa: OSCE Mission to Bosnia and Herzegovina, Super građanima/kama i Historijskim muzejom Sarajevo.
Projekat je održan povodom i sa ciljem obilježavanja Sedmice tolerancije.
” Međunarodni dan tolerancije ” se obilježava 16.11.

To je dan koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. Dan koji nas usmjerava na tolerantnost prema drugima. Generalna Skupština Ujedinjenih naroda je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u sladu s Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana od strane članica 16.11.1995. godine. Samim tim u duhu sedmice tolerancije naši učesnici su ukazali na važnost istog. Njihov zadatak je bio da u toku polovine mjeseca oktobra i polovine mjeseca novembra obrade spomenik iz svog grada koji vezuju uz toleranciju te njihove zamisli predstave u obliku naučno istraživačkog rada i prezentacije. Učesnici su bili studenti četiri Univerziteta sa teritorije Bosne i Hercegovine.

Sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu imali smo priliku da slušamo prezentaciju Akademije likovnih umjetnosti iz Trebinja o Spomeniku palim borcima i braniocima Trebinja u borbi protiv fašizma.

Sa Univerziteta u Sarajevu učesnici su bili sa smjerova: Historija, Historija umjetnosti, Konzervacija te Arhitektonski fakultet. U dvije grupe su nam predstavili spomenike: Figura na stolici ( kolokvijalno Teta razapeta ) i spomenik Multikulturalnog čovjeka ispred Ekonomskog fakulteta.

Učesnici sa Univerziteta ” Džemal Bijedić” odsijek za Historiju su nam predstavili ” Gimnaziju Mostar “.
Za kraj su nam učesnici sa Univerziteta u Zenici, Politehničkog fakulteta prezentovali Sinagogu iz svog grada.

Zahvaljujemo također i predstavnicima organizacija koje su došle da podrže naš projekat i pruže nam podršku, među kojima su: Centar za razvoj omladinskog aktivizma (CROA), Odisej, Vijeće mladih Općine Novo Sarajevo, Vijeće mladih Općine Novi grad, Crveni Križ NOVO SARAJEVO, Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine, Crveni križ Općine Ilijaš, Youth Advisory Group (YAG) te mnogim drugi.

“Svi zajedno smo zaključili kako je tolerancija nešto što mi zajedno gradimo i da je krucijalno za nas kao mlade ove države bez obzira iz kojeg grada dolazimo da se držimo zajedno. To je jedini način da gradimo bolju domovinu za sve nas.” – navodi Naida Mehanović ispred organizatora.

(Zdravi Portal / Foto: Dino Hašimbegović)

Komentari
Podijeli

Comments are closed.