Festival Pravo ljudski putuje u Doboj

0

Festival Pravo ljudski će od  11. do 15. maja predstaviti dio programa 12. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala koji je održan u novembru prošle godine, građanima i građankama Doboja kroz filmski program obogaćen edukativnim radionicama dokumentarnog stripa.

Filmski program predstaviti će šest filmova, od kojih je pet kratkih filmova autora i autorica iz BiH koji su nastali u sklopu Škole kreativnog dokumentarnog filma ‘Oslikavanje humanosti’, koju je Pravo Ljudski organizovao u partnerstvu s Međunarodnim komitetom Crvenog krsta.

Program donosi i dugometražni dokumentarni film njemačkog reditelja Alexandra Kleidera ‘Berlinska buntovnička srednja škola’ koji će otvoriti filmski program u Doboju 11. maja  u prostorijama NVO ToPeeR Doboj.

Tokom trajanja programa bit će održana radionica stripa ‘Hoćeš strip?’, koju će voditi učesnici/ce projekta ‘Hoćeš kod mene?’, a radovi nastali na radionici biti će izloženi 15. maja na Pavlović Univerzitetu Doboj.

Ulaz na sve događaje Pravo Ljudski putuje… u Doboju je slobodan.

Pravo Ljudski putuje… je inicijativa decentralizacije programa Pravo Ljudski Film Festivala, podržana od NED – Nacionalne fondacije za demokratiju iz Washingtona, Fondacije Konrad Adenauer i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

‘Hoćeš kod mene?’ je umjetnički laboratorij filma i stripa koji uključuje 20 mladih kreativnih ljudi iz Doboja, Čapljine, Jajca i Kiseljaka koji će tokom jednogodišnjeg učešća raditi sa filmskim i strip umjetnicima, razmjenjivati iskustva i zajedno učiti i družiti se.

Tokom radionica u spomenutim gradovima, učesnici/ice će biti smješteni kod svojih vršnjaka/inja, te će i ugostiti drugog/u učesnika/icu kod sebe tokom radionica u svom gradu. Projekt ‘Hoćeš kod mene?’ podržala je američka ambasada u Sarajevu.

(Fena)

Komentari
Podijeli

Comments are closed.