Ena Ahmetbegović: Jednom izviđač – uvijek izviđač

0

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana izviđačke marame, koji se obilježava u čitavom svijetu 01.08. razgovarali smo sa Enom Ahmetbegović, načelnikom za informisanje Saveza izviđača Federacije BiH i sekretarom OI Igman 92

Zdravi Portal: Možete li nam reći nešto više o Međunarodnom danu izviđačke marame?

Ovaj izviđački praznik je osmišljen kroz saradnju izviđačkih odreda širom svijeta 2007. godine, ali datum ovog događaja seže daleko, davnog 1. augusta 1907. godine, kada je general-poručnik Britanske armije, Robert Baden-Powell na Brownsea Otoku održao prvi pokusni izviđački kamp.
Od tada, svakog 01. augusta, izviđači širom svijeta stavljaju svoje izviđačke marame i na taj dan ih sa ponosom nose.
Osnovna ideja „Svjetskog dana izviđačke marame“ je da svake godine, svi aktivni i nekadašnji članovi izviđačkog pokreta imaju zadatak „Oživjeti duh skautizma“ nošenjem svoje izviđačke marame kao simbol Izviđačkih zakona i zavjeta – „Jednom izviđač – uvijek izviđač“

Ena Ahmetbegović, načelnik za informisanje Saveza izviđača FBiH i sekretar OI "Igman 92"

Ena Ahmetbegović, načelnik za informisanje Saveza izviđača FBiH i sekretar OI “Igman 92”

Zdravi Portal: Kakav simbol i značenje marama predstavlja?

U izviđačkom pokretu, marama je dio izviđačke uniforme, možda naizgled ceremonijalni predmet, ali zapravo vrlo praktičan prilikom boravka u prirodi. Porijeklo izviđačke marame potiče iz vremena kada je osnivač izviđaštva, Robert Baden-Powell, učestvovao u Drugom Matabele ratu 1896. godine, gdje je kopirao praktični izgled Britanskih izvidnika koji je uključivao sivu maramu, jednostavno vezanu oko vrata koja bi sprečavala opekotine od sunca. Od tada, izviđačka marama postaje simbol izviđačkog obećanja, i za one koji su ponosni članovi izviđačkog pokreta, ovaj dan je savršen za ljude širom svijeta kako bi pokazali svoje marame i bili ponosni svoje izviđačke historije.

Svaka izviđačka marama ima svoje značenje, a ono može varirati u zavisnosti od boja koje mogu predstavljati prirodu, čistoću, hrabrost ili nešto sasvim drugo, svojstveno svakoj grupi.
Možda samo simbol, ali vrlo značajan za izviđačko obećanje i našu misiju da ostavimo ovaj svijet boljim mjestom nego što smo ga zatekli.

Zdravi Portal: Kakve vrste marama postoje i koja je njihova funkcija?

Svaka izviđačka jedinica (Odred, četa, vod, jato) je slobodna da nosi izviđačku maramu u bojama i dizajnu po svojoj želji. Po riječima RBP-a „Svaka jedinica ima svoju boju marame; pošto je čast vaše jedinice vezana sa maramom, morate biti vrlo pažljivi kako bi je održali čistom i urednom“.

Boje na marami se najčešće vežu za boje jedinice, koja ima veze sa historijskim značajem ili lokalnom zajednicom.
Ipak, neke boje se ne bi trebale koristiti kako ne bi došlo do zabune i „miješanja“ sa unaprijed određenim bojama marama, kao na primjer:
ljubičasta – rezervisana za tijelo Svjetskog skautskog pokreta;
losos roza – rezervisana za instruktore koji osvoje Wood Badge.

Također, izviđačka marama može biti vrlo koristan predmet prilikom boravka u prirodi. Marama kao takva, datira još iz doba starih kauboja kada je korištena kao zaštita od hladnoće, vjetra, sunca ili kao peškir, ukoliko je potrebno. Odmotana, dizajnirana je tako da je savršnih dimenzija za upotrebu kao „trougla marama“ prilikom pružanja prve pomoći, a kada zatreba, vrlo je korisno sredstvo za filtriranje vode.

Zdravi Portal: Šta za jednog izviđača marama zapravo predstavlja?

Osim svoje simbolike, izviđačka marama za svakog pojedinca predstavlja pripadnost najvećem pokretu svijeta. Zamislite samo, preko 50 miliona izviđača širom svijeta, a vi ste jedan od njih. Kada u svom gradu sretnete nekoga sa izviđačkom maramom, taj osmijeh se ne može sakriti, osjećaj da je to još neko poput vas, sa desetinama (ne)prospavanih noći ispod vedrog neba, sa ko zna koliko prikupljenih marama, sa stotine izviđačkih prijatelja širom svijeta i sa istim takvim osmijehom kada je sreo vas, izviđača.

Zdravi Portal: Izviđači u čitavom svijetu imaju jedinstvenu misiju, možete li nam reći u čemu se ona ogleda?

Izviđački pokret je dobrovoljni, nepolitički, odgojni i obrazovni pokret za djecu i mlade otvoren za sve bez obzira na spol, porijeklo, rasu ili vjeroispovijest.
Misija Izviđačkog pokreta je doprinositi odgoju i obrazovanju mladih kroz sistem vrijednosti temeljen na Izviđačkom zavjetu i zakonima, pomoći izgraditi bolji svijet u kojem su ljudi ispunjeni kao osobe i imaju konstruktivnu ulogu u društvu.

To se postiže uključivanjem djece i mladih u neformalni odgojno-obrazovni proces tokom njihova razvoja, upotrebom posebne metode koja čini svakog pojedinca glavnim nositeljem vlastitog razvoja u samostalnu, odgovornu i predanu osobu spremnu drugima pružiti pomoć i podršku te pomaganjem mladima da razviju sistem vrijednosti zasnovan na duhovnim, društvenim i osobnim načelima kao što je iskazano u izviđačkom zavjetu i zakonima.

Zdravi Portal: Kako se može postati član OI Igman 92 i šta jedan novi izviđač može očekivati kada se priključi pokretu?

Član odreda može postati bilo koja osoba od 7 do 77 godina, a dovoljno je da nam se javi putem e-maila, društvenih mreža ili putem web stranice www.igman92.org na kojoj je moguće pronaći sve ostale informacije.

Izviđački sastanci se održavaju jednom sedmično u prostorijama mjesne zajednice u Domu kulture u Hrasnici, te prvim dolaskom i plaćanjem članarine za tekuću godinu, postaje se naš član.

Na unaprijed isplaniranim sastancima, učenjem kroz igru, bijegom od tehnologije i timskim radom se savladava izviđački program gdje se uče neke nove vještine, korisne u daljnjem životu.

Svakome možemo garantovati beskonačan broj novih prijateljstava, uspomena i sjećanja koja traju cijeli život. Kako smo već spomenuli, „Jednom izviđač – uvijek izviđač“.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.